• Načítám...
>

Praha chce, aby ruská ambasáda vrátila část Stromovky

  • 19. dubna 2021,
  • 19:40,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražští radní vyzvali vládu, aby od ruského velvyslanectví převzala zpět část Stromovky. Tu v srpnu 1968 zabrali vojáci Varšavské smlouvy. Ve výzvě vládě padla také zmínka o parkovacích místech či bytech využívaných diplomaty.

Reklama

Vedení hlavního města vyzvalo vládu, aby od ruského velvyslanectví převzala zpět část Stromovky. Ta byla zabrána vojáky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

"Nejenom že tam v té době tábořili vojáci vojsk Varšavské smlouvy, ale následně došlo k tomu, že na úkor zrušené zahrady u Místodržitelského letohrádku došlo k zabrání části parku Stromovka a k výstavbě bytů pro pracovníky tehdejšího Sovětského velvyslanectví," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Pražští radní by tímto krokem rádi docílili zpřístupnění tohoto téměř půl hektarového pozemku tak, aby se znovu stal součástí oblíbeného pražského parku.

"Cílem našeho tisku je vyzvat vládu k tomu, aby uvedla rozlohu velvyslanectví Ruské federace zase do stavu před 21. srpnem 1968," řekl Adam Scheinherr. 

"Aby ta třiapadesátiletá okupace té části Stromovky konečně skončila. Pamětníci vzpomínají na to, že do Stromovky byli tehdy odváženi Pražané, kteří byli někde postřeleni nebo k výslechům, takže je to skutečně velmi bolavá historie a domnívám se, že teď je příležitost tu chybu z roku 1990 a 1991 napravit," řekl Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu Praha Sobě. 

Praha zároveň vyzvala českou vládu, aby odebrala parkovací místa ruským diplomatům. Ti by podle radních měli mít pouze tolik parkovacích míst, kolik mají čeští diplomaté v Moskvě. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu