• Načítám...
>

Jízdné v Praze bude dražší

  • 20. dubna 2021,
  • 15:37,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Jednorázové jízdné v pražské MHD bude od 1. srpna dražší. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány. Vedení hlavního města tak reaguje především na zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy.

Stáhnout video
Reklama

V pražské MHD dojde od 1. srpna ke zdražení jízdenek. Vedení hlavního města tak reaguje na zvýšení cen jízdného ve Středočeském kraji, který spadá do systému PID.

"Jak rada Středočeského kraje, tak zastupitelstvo Středočeského kraje odhlasovalo zvýšení jízdného. Jelikož máme společný systém PID, tak bez našeho souhlasu by kolegové ze Středočeského kraje nemohli zdražit jednotlivé jízdné," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Dalším důvodem ke zdražení jsou podle pražských radních zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy.

"Je to v podstatě po 10 letech, co se bude zvyšovat jednorázové jízdné a to z 24 na 30 a z 32 na 40 korun. Tenkrát se zdražovalo z 18 na 24 a z 24 na 32 korun. Ten nárůst byl tenkrát asi 33 %, dnes jsme odhlasovali asi o 25 %," řekl Adam Scheinherr. 

"Já jsem rád, že jsme za Piráty prosadili do toho tarifu i jeden z našich bodů z programu na komunální volby do roku 2018 v oblasti dopravy, je to tzv. zastropování denního jízdného. Například v Ostravě a Londýně to tak funguje, takže to budeme mít i v Praze a myslím si, že je to super. Jakmile cestující za jeden den utratí v aplikaci PID Lítačka za jednotlivé jízdenky 120 korun, tedy tu cenu denní jízdenky, tak má dokonce jízdné zdarma," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány. Vznikne také nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu