• Načítám...
>

Film ukazuje zoo před více než 70 lety

  • 21. dubna 2021,
  • 19:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Sedmdesát dva let starý film ukazuje pražskou Zoologickou zahradu, chovatele, návštěvníky a řadu zvířat. Zoo se teď snaží dohledat bližší informace a totožnost protagonistů tohoto filmu a o informace prosí veřejnost.

Reklama

Krátkometrážní film Neděle v pražské zoo. To je film, který pražská Zoologická zahrada získala a teď se o něm snaží získat co nejvíce informací.

"Já jsem na jednom dražebním portálu narazil na to, že někdo nabízí historický film o Zoo Praha. Bylo tam uvedeno, že je z roku 1955. Kolegyně ho vydražila, vydražila ho za 850 korun a když jsme si ho digitalizovali a pustili, tak jsme zjistili, že je již z roku 1949," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Záběry prozrazují, jak zoologická zahrada vypadala před dvaasedmdesáti lety. Jaká zvířata se tu chovala a je tu vidět i celá řada pracovníků nebo návštěvníků zoo.

"Některé ty záběry jsou opravdu působivé, například je tam chovatel mezi ledními medvědy. My se snažíme zjistit, kdo na tom filmu je z těch zaměstnanců. Už víme, že je tam Josef Král starší se slonem Baby. Máme povědomí, kdo jsou další dva z těch lidí a teď hledáme pamětníky nebo spíš ty, kdo mají rodinné archivy a nějaký vztah k zoo, aby se podívali, jestli tam také nejsou jejich příbuzní nebo předkové," řekl Miroslav Bobek. 

V případě, že byste tak na záběrech někoho z chovatelů nebo návštěvníků poznali, ozvěte se přímo řediteli prostřednictvím emailu nebo přes sociální sítě. Miroslavu Bobkovi už se ozvalo několik lidí, kteří poznali někoho z protagonistů filmu.

"Historie Zoo Praha a její zpracování bylo v minulosti docela zanedbané, ono to vypadalo, jako by tu zoo náhle vyrostla téměř ze dne na den. To není pravda, je tu 90 let a spousta lidí jí věnovala celé své životy. Když je můžeme připomenout, tak je to skutečně vítaná příležitost," řekl Miroslav Bobek.  

Ředitel Miroslav Bobek by pak film rád doplnil identifikací protagonistů a doplňkovými informacemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu