• Načítám...
>

Radní schválili novou podobu Smíchovského nádraží

  • 22. dubna 2021,
  • 21:53,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražští radní schválili finální podobu nového terminálu na Smíchově. Jeho návrh vycházel z cíle poskytnout cestujícím co největší komfort při cestování a zároveň využít moderní architekturu. První cestující by odtud mohli cestovat již za 5 let.

Reklama

Pražští radní schválili finální podobu nového terminálu na Smíchově. Po jeho dokončení tu má být možné přestupovat mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji.

"Hlavní město Praha připravuje obrovský projekt přestupního hubu o velikosti, jakou známe ze zahraničních metropolí, například z Paříže. Na Smíchově má vzniknout důležitý hub pro dálkovou mezinárodní vlakovou i autobusovou dopravu, ale snadno přestupní i pro tu regionální a městskou," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Návrh vycházel z cíle poskytnout cestujícím co největší komfort při cestování a zároveň využít moderní architekturu.

"Tak abychom hospodařili s vodou, přeci jen je to obrovská plocha, abychom hospodařili se světlem, sluncem a využívali pro různé druhy energie," řekl Adam Scheinherr. 

"Je třeba si také uvědomit, že vstupujeme do období, kdy budou veliké nároky na klimatickou změnu ve vztahu k architektuře a urbanismu, proto chystáme vzorek té střešní konstrukce, která by tyto funkce mohla plnit," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Vedení hlavního města předpokládá, že by se první cestující mohli z nového terminálu svézt již za 5 let.

"Předpokládáme otevření v roce 2026, je to poměrně náročná stavba a věnujeme jí velikou architektonickou péči," řekl Petr Hlaváček. 

Náklady na výstavbu nového terminálu by se měly pohybovat kolem 5 miliard korun. Dvěma miliardami by se na ní měl podílet pražský Magistrát, který zároveň poblíž terminálu vybuduje P+R parkoviště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu