• Načítám...
>

Na Zakázance uvidíte plazy ve volné přírodě

  • 21. dubna 2021,
  • 17:42,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na skalním svahu v pražské Zoologické zahradě můžete vidět vzácné plazy přímo ve volné přírodě. Ti se tu vyhřívají na jarním slunci. Mezi nejvzácnější patří ještěrka zelená a také užovka podplamatá.

Reklama

Na návštěvnické stezce s názvem Zakázanka v pražské Zoo můžete vidět vzácné plazy. Ti se tu vyskytují přímo ve volné přírodě.

"Jedná se zejména o ještěrku zelenou. Je to naše největší ještěrka, nejpestřeji zbarvená a také nejvzácnější. Začátkem 80. let byla na kritické úrovni, měli jsme poslední páry v nejzápadnější části zoologické zahrady a když jsme analyzovali příčiny jejího úbytku, tak jako nejpravděpodobnější se ukazuje postupný zárůst jižní stráně akátem," řekl Petr Velenský, kurátor plazů Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Akátu, který je nepůvodní severoamerickou dřevinou, se tu zbavili a tak se počet ještěrek zelených zněkolikanásobil. Setkat se tu ale na slunných svazích zoologické zahrady můžete třeba i s užovkou podplamatou.

"Vodní had, který loví ryby, takže jeho výskyt tady 50 metrů nad úrovní Vltavy je překvapivý," řekl Petr Velenský.

Jenže tato užovka tu ve zdejších stráních zimuje. Několik desítek metrů nad hladinou řeky, aby jí nezastihla jarní povodeň.

"Každý rok dvakrát veliká populace užovky podplamaté protahuje územím zoologické zahrady a zimuje tady v tom svahu nad námi a pár jedincům je tady ukazujeme v té voliéře," řekl Petr Velenský.  

Ve voliéře a na skalním svahu můžete vidět i užovku obojkovou. Letošní jaro ale není pro plazy vůbec ideální.

"Jaro je extrémně chladné a od začátku dubna do teď žádní plazi nebyli venku. Dneska je první teplý den po dlouhé době a ještěrky, které můžeme vidět za mnou, jsou nevybarvené a teprve opouštějí zimoviště a chystají se k rozmnožování," řekl Petr Velenský. 

Až tedy do pražské Zoo zamíříte, nezapomeňte se stavit na Zakázance, kde můžete vidět typické české plazy ve volné přírodě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu