• Načítám...
>

Pražská ODS nesouhlasí s kroky koalice

  • 22. dubna 2021,
  • 16:00,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zdražení jízdného v MHD a snížení dotací sportovním organizacím a tělovýchovným jednotám. To jsou hlavní dva body, které připomínkovala pražská ODS na posledním jednání zastupitelstva.

Reklama

Pražská ODS se na zasedání zastupitelstva ostře ohradila proti snížení finanční podpory sportovním organizacím a tělovýchovným jednotám. Za poslední dva roky se jedná o částku 210 milionů korun.

"Tisk, který předkládá pan radní Šimral za Piráty, kde jsou sportovní granty seškrtané o více než 200 milionů, je pravým opakem toho, co bychom měli dělat. Já apeluji na tu koalici, aby přestala být bezcitná vůči našim dětem a vrátila peníze do sportu, protože si myslím, že po tom roce naše děti nutně potřebují sportovat, nutně se potřebují vrátit k normálnímu životu a my jim s tím máme pomáhat a ne házet klacky pod nohy," řekla Alexandra Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy. 

Podle radního pro školství vychází vedení hlavního města ze zkušenosti z loňského roku, kdy byla většina dotací vrácena, protože se kvůli pandemii nemohly sportovní akce konat.

"Stejně tak počítáme, že sportovní akce v tomto roce, pokud tedy proběhnou, tak proběhnou až v druhé půlce roku, to znamená, že jsme výrazně snížili dotační částku. Zároveň zůstávají stejné finanční alokace, jako byly v minulosti na provoz klubu a na provoz sportovišť, hlavně na ten organizovaný sport, který je pilířem sportování v Česku," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Pražští radní zároveň budou jednat o udělení investičních dotací na rekonstrukci některých sportovišť. Občanští demokraté také nesouhlasí se zdražováním jízdenek. Podle nich totiž tento krok není podložený žádnými fakty.

"K tomu, abychom se mohli věrohodně bavit o zdražování, což samozřejmě může život přinést, tak je pro nás naprosto zásadní, abychom věděli, jak DP hospodaří, protože DP každý rok spolkne 20 miliard korun, to je třetina rozpočtu města a my nevíme, jakým způsobem hospodaří. Pokud jde o zdražování MHD, jsme k tomu velice opatrní a rozhodovali bychom se pouze za předpokladu, že takovou analýzu dostaneme a ukáže se, že opravdu jiná cesta neexistuje," řekl Ondřej Martan, zastupitel hl. m. Prahy.

S tvrzením ODS ale nesouhlasí radní pro dopravu Adam Scheinherr. Podle něj jsou výsledky hospodaření Dopravního podniku známy.

"My samozřejmě náklady známe. Ty celkové náklady jsou něco kolem 17 miliard korun + průměrný příjem z tržby z jízdného je kolem 4 miliard korun a ten trend, že posledních 10 let od roku 2011 nedošlo k žádné valorizaci ani v rámci inflace a ta inflace za posledních 10 let byla 20 %, takže jsme jen vyrovnali cenu jízdenek v rámci inflace za těch posledních 10 let," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Zdražení se týká pouze jednorázových a SMS jízdenek. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu