• Načítám...
>

Zastupitelé schválili strategii rozvoje bydlení

  • 26. dubna 2021,
  • 12:04,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Po velké diskuzi zastupitelé schválili strategii rozvoje bydlení. Cíl strategie je jasný, udělat bydlení v metropoli dostupnější. K tomu má pomoci třeba družstevní bydlení nebo městský developer. Podle opozičních zastupitelů by ale město mohlo udělat pro dostupnější bydlení ještě více.

Reklama

Dostupnější bydlení pro všechny. To je jeden z hlavních cílů strategie rozvoje bydlení. Tuto strategii na svém jednání schválili zastupitelé, i když si vysloužila celou řadu kritik, především od zastupitelů hnutí ANO.

"Když se na tu strategii podíváte podrobně, tak je to bohužel jen popis práce a činnosti odboru bytového fondu a radního. Na to nepotřebujeme strategii, abychom věděli, co má Praha dělat a tedy stavět," řekl Radek Lacko, člen Výboru pro bydlení ZHMP. 

Podle zastupitele Ondřeje Prokopa je zas strategie málo ambiciózní.

"Já si myslím, že vůbec neřeší problém dostupnosti bydlení pro veřejný a sociální sektor a tak dále. Ta strategie by mohla být trochu ambicióznější, vůbec neřeší, kde na to Praha vezme peníze. Naopak v usnesení se píše, že se tato strategie bude naplňovat pouze pokud na to Praha bude mít, což si myslím, že je úplně špatně," řekl Ondřej Prokop, zastupitel hl. m. Prahy. 

Radní Hana Kordová Marvanová zase oponuje, že se jedná o akční plán pro konkrétní oblasti.

"Ta strategie zahrnuje výstavbu na městských pozemcích. Důležité je, že už nechceme prodávat městské pozemky, protože je to velmi cenné, na nich mohou vznikat městské byty. Strategie podporuje výstavbu dostupného družstevního bydlení, čili je to šance pro Pražany získat levnější bydlení. Dále je důležité, že se Praha nebude zbavovat městského bytového fondu, nebude ho prodávat a jsou tam i návrhy týkající se třeba regulace Airbnb, tak aby neubývaly byty v centru," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Návrh počítá i se zákonodárnou iniciativou hlavního města, díky které by se mohlo bydlení zlevnit. Vedení metropole by také bylo rádo, kdyby podobná strategie bydlení vznikla na celorepublikové úrovni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu