• Načítám...
>

Čtvrť Bubny - Zátory získá teplo z odpadních vod

  • 1. května 2021,
  • 17:09,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Radní hlavního města řešili na svém jednání například studii na vytápění budoucí čtvrti Bubny - Zátory. Vytápět by se tu totiž mohlo pomocí odpadních vod. Radní ale řešili i jiné tisky, týkající se filharmonie, která by v nové čtvrti měla vyrůst.

Reklama

Hned několik tisků týkajících se budoucí pražské filharmonie a přilehlé čtvrti Bubny - Zátory schválili na svém jednání radní hlavního města. Jeden z tisků se týkal studie zásobování technické infrastruktury území.

"Součástí této studie bude prověření možnosti využít tepla a odpadní vody v naší čistírně. Je veliký technický předpoklad, že by celé území včetně filharmonie mohlo být vytápěno a chlazeno teplem, které se získá z té odpadní vody," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Výsledky studie by měly být na konci léta. Další z materiálů, který radní řešili, se týkal nákladů na stavbu samotné filharmonie.

"Jedná se o náklady dělené zhruba na třetiny, jedna třetina město, jedna stát a potom soukromí investoři," řekl Petr Hlaváček. 

A řešily se i provozní náklady filharmonie.

"Veliký předpoklad, že ta budova bude umět fungovat v pozitivních číslech a nebude generovat žádné ztráty," řekl Petr Hlaváček.

"Aby splnil i základní podmínku, to je dlouhodobá ekonomická udržitelnost. Je potřeba věnovat pozornost tomu, aby ten dům byl pokud možno nepřetržitě využíván a my bychom chtěli, aby se ten dům využíval 24 hodin denně 7 dní v týdnu," řekl Martin Gross, zástupce ved. projekt. týmu Vltavská filharmonie. 

Jak už dříve naznačovalo vedení sedmé městské části, ve filharmonii by neměli sídlit jen profesionální hudebníci, ale například i základní umělecké školy.

"Je potřeba si představit, že tam jsou dva špičkové dětské sbory, které mají veliké problémy se zkušebnami. Je tady konzervatoř + celý ten prostor kultury, který je na obou stranách řeky a všichni pociťují ten nedostatek koncertní síně," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7. 

Brzy by už měla být vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž na podobu filharmonie a s dokončením celého projektu se počítá v roce 2031.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu