• Načítám...
>

Developeři budou v Praze stavět podle pravidel

  • 28. dubna 2021,
  • 20:30,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Developeři se v Praze budou muset řídit pravidly, která pro ně připravil pražský Magistrát. Nově se tak budou muset podílet např. na stavbách škol a školek, ale i další občanské vybavenosti. Tato metodika by měla být platná již od druhé poloviny tohoto roku.

Reklama

Pražský Magistrát připravuje pravidla, podle kterých budou developeři v Praze přispívat na občanskou vybavenost. Aktuální stav příprav této metodiky přiblížil veřejnosti v online diskuzi náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.

"Ta metodika je zpracována ve spolupráci se Svazem MČ a s právními kancelářemi Havel & Partners a Frank Bold. Hlavním smyslem je dohoda s investory tak, aby se mohly vytvořit plnohodnotné městské čtvrti a obsahovaly potřebnou infrastrukturu - především školskou, ale i parky a další věci. To je hlavní obsah té metodiky a o tom byla ta dnešní debata," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

V praxi to znamená, že by se developeři finančně podíleli např. na stavbách školských zařízení  v nově zastavěných oblastech. To vítají zejména okrajové městské části, kde často vzniká problém s přeplněnými mateřskými i základními školami.

"Vítám to jak za Svaz MČ, tak samozřejmě i jako starostka, protože nám to velmi usnadní při rozvoji MČ tu vyjednávací pozici. Bude to proces předvídatelný a jednoznačný nejen pro nás, ale i pro toho developera," řekla Olga Hromasová, místopředsedkyně Svazu městských částí hl. m. Prahy.

"Pro mě to není úplně nové, protože v různých podobách, strukturách a s různými výpočty se s tím setkávají. Smyslem té práce je to sjednotit a mít na to pevný právní základ, proto na tom pracují kolegové právníci. Vidím spíše sympatie, ale samozřejmě s opatrnými obavami, zda ty smlouvy budou naplněny, jestli skutečně dojde k realizaci té infrastruktury a podobně," řekl Petr Hlaváček. 

Aby mohla tato pravidla pro developery platit, musí je schválit pražští zastupitelé. Ti o nich budou jednat nejpozději do začátku prázdnin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu