• Načítám...
>

Strážníci sbírali nebezpečný odpad po narkomanech

  • 28. dubna 2021,
  • 15:04,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Nebezpečný odpad po narkomanech sbírali pražští strážníci v centru hlavního města a to v rámci akce Jehla. Za loňský rok sebrali strážníci v ulicích metropole 364 kilogramů tohoto odpadu. V případě, že tento nebezpečný odpad uvidíte, obraťte se přímo na linku 156.

Reklama

Jehly, stříkačky, ampule nebo plastové násadky. Do ulic metropole vyrazili pražští strážníci, aby sesbírali nebezpečný odpad po narkomanech. A to v rámci akce Jehla.

"Tyto cílené celoměstské akce pořádáme opravdu mnoho let. Dvakrát ročně na jaře a na podzim strážníci ze všech obvodů v Praze se spojí a v jeden den čistí naše město. Do dnešní akce jsme zapojili více než 50 strážníků včetně preventistů, kteří se zaměřují převážně na dětská hřiště a pískoviště," řekla Irena Seifertová, tisková mluvčí Městské policie hl. m. Prahy. 

V pevné obuvi a s jednorázovými plastovými rukavicemi pak hledají strážníci infekční odpad v místech, kde se závislí lidé scházejí.

"Provádějí sběr infekčního materiálu do sběrných boxů, jsou vybaveni kleštěmi, pinzetami a poté se ten materiál odveze ke specializované firmě, která provádí likvidaci," řekl Karel Růžička, vrchní inspektor Městské policie hl. m. Prahy. 

Strážníci se ale kontaminovanému materiálu po narkomanech věnují i v rámci svých každodenních povinností.

"Kdy lidé vyrozumějí tísňovou linku a oznamují, že v nějaké stanici ve vestibulu nebo v parku se nachází infekční materiál. Strážníci přijedou na místo a jsou vyškoleni k manipulaci s tímto materiálem a provedou jeho odstranění," řekl Karel Růžička. 

Každý rok množství tohoto nebezpečného odpadu stoupá.

"Za rok 2020 jsme specializované firmě, která zajišťuje tu odbornou likvidaci, předali 364 kilogramů veškerého nebezpečného materiálu po narkomanech," řekla Irena Seifertová. 

Nejvíce jehel a stříkaček pak strážníci naleznou v centru hlavního města, především v okolí nádraží nebo stanic metra. Během akce Jehla tentokrát městští policisté zkontrolovali bezmála 600 míst, na kterých posbírali 330 kusů nejen jehel a stříkaček, ale i dalšího infekčního materiálu.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu