• Načítám...
>

Mapa ukazuje pietní místa Pražského povstání

  • 4. května 2021,
  • 14:57,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Připomenout si hrdiny Pražského povstání a uctít památku padlých mohou Pražané letos také on-line formou. Pražský magistrát za tímto účelem připravil interaktivní mapu. Ta zájemcům představuje přibližně 800 pražských pietních míst.

Reklama

 Praha si letos připomene 76 let od vypuknutí Pražského povstání. To vypuklo 5. května 1945. Účastnilo se ho přes třicet pět tisíc povstalců. Skončilo 9. května 1945. Pražané si ho letos mohou připomenout také on-line formou.

"Přemýšleli jsme, jak to letos udělat, abychom nějakým způsobem vyhověli všem těm vládním opatřením. A zároveň to umožnili udělat i bez nějakých velkých hromadných akcí. Přišli jsme na způsob, který si myslím odpovídá dnešní době, která nás přesouvá čím dál tím více do digitálního prostředí. Jedná se o interaktivní mapu pietních míst a pomníčků Pražského povstání," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. města Praha.

"Pro nás je to zajímavý způsob jakým zprostředkováváme informace z učebnic nějak živě všem, kteří se o to zajímají, a to ať virtuálně prostřednictvím počítače anebo i osobně. Pražané si mohou osobně projít ta pietní místa a zapálit u nich nevirtuální svíčku," doplnila Hana Třeštíková, radní hl. města Prahy. 

Prostřednictvím mapy je tedy možné také zapálit virtuální svíčku nebo se seznámit se všemi pietními místy, která s touto událostí souvisí.

"Je to zároveň příležitost, dozvědět se něco o tom svém bezprostředním okolí tady ve městě kde žijeme. Například já už jsem chtěl zapálit virtuální svíčku u nás na Hájích. Pochopitelně jsem se dozvěděl i něco zajímavého o důvodu, proč jsou tam některé ulice pojmenovány tak jak jsou. Nesou jména obětí Pražského povstání," dodal Zdeněk Hřib, primátor hl. města Praha.

Mapa je k dispozici na webových stránkách hlavního města a dostupná bude nejen v těchto dnech, ale i po zbytek roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu