• Načítám...
>

PVK mají rychlejší a přesnější přehled o kvalitě vody

  • 5. května 2021,
  • 10:41,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Kvalita pitné vody je pro Pražské vodovody a kanalizace naprostou prioritou. Laboratoře PVK teď nově zavádějí dvě nové, moderní analýzy vody. Díky nim tak získají rychlejší a přesnější informace o kvalitě vody.

Reklama

V laboratořích Pražských vodovodů a kanalizací se snaží neustále najít nové možnosti, jak zlepšit kvalitu kontroly vody. Jak z pohledu rozsahu sledovaných ukazatelů, tak především z pohledu rychlosti získání výsledků kvality. To je hlavní důvod, proč v současné době zavádějí dvě nové metodiky.

"Jednou je metoda PCR, která nám slouží ke stanovení bakterií v pitných vodách. Ty v rozvodných systémech nemají co pohledávat. Tam se dostáváme s rychlostí získání výsledků z řádu týdnů, dnů do řádu hodin," popsala Lenka Vavrušková, manažerka kontroly kvality vody PVK.

Druhá metoda je kapalinová chromatografie s hmotnostní detekcí.

"Tam se jedná především o rozšíření portfolia sledovaných kontaminantů vody. Tedy zemědělské kontaminanty, průmyslové kontaminanty a samozřejmě i prostředky osobní péče, které každý ve svém životě používáme," konkretizovala  Lenka Vavrušková, manažerka kontroly kvality vody PVK.

Bezpečné dodávky pitné vody jsou jednou z priorit PVK i hlavního města.

"Trvale pracujeme na tom,  abychom měli pro Prahu dostatek kvalitní vody," zdůraznil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Tedy nejen analýzy vzorků vod. Za kvalitní vodou stojí i stále vyšší investice do vodovodní infrastruktury.

"Ty velké investice, které jdou do hospodářské sítě, jsou v letošním roce v řádu dvou, dvou a půl miliardy korun. To jsou ty investice, které nám pomáhají, aby byla voda pro Pražany stále kvalitní," dodal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Nové laboratorní vybavení PVK vyšlo zhruba na 11 miliónů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu