• Načítám...
>

Na Vítkově letos přibude více než sto stromů

  • 6. května 2021,
  • 10:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Nových stromů v hlavním městě stále přibývá. A to i díky dva roky starému závazku vysadit v Praze za osm let jeden milión stromů. Plán se prozatím daří naplňovat více než dobře. V současnosti se sazí nové stromy třeba v parku na Vítkově.

Reklama

Náměstek Petr Hlubuček zasadil jeden, z několika nových stromů, v parku na Vítkově. Vedení hlavního města si v roce 2019 dalo za cíl zasadit do osmi let jeden milión stromů. Podle všeho se to daří ještě rychleji, než bylo naplánováno.

"Máme již vysázených 370 tisíc stromů na území hlavního města. Tady jsme právě na Vítkově, uprostřed města, a znamená to, že se nám daří plnit ten závazek nejenom v těch výsadbách v těch okrajových městských částech, kde sázíme třeba i lesy na nových místech, ale děláme výsadby i v parcích v centru města. Sázíme stromy i v ulicích. A zde kupříkladu na Vítkově letos vysadíme celkem 125 stromů," uvedl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Na Vítkově se bude sázet celkem 25 různých druhů stromů nebo jejich kultivarů. Důležitá je i péče o tyto stromy. Kromě zeminy se tak k sázení používá takzvaný biouhel.

"Což je takové dřevěné uhlí, které se získává ze spalování odpadního dříví a má takové specifické vlastnosti. Zaprvé je v tom čistý uhlík, takže dodává živiny tomu stromu. A za druhé, když je ta voda, tak uhlí do sebe vlhkost natáhne a právě v těch suchých měsících letních potom může ten strom, ta rostlina čerpat právě z tohoto biouhlu, tedy tu vlhkost zpět," popsal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Kromě Vítkova se sazí ale i jinde.

"Letos výsadba probíhá teď na jaře ve Stromovce. Tam bude vysázeno kolem sto kusů stromů. Mimo parků teď děláme dosadbu po těžbách v lesích, děláme výsadbu na nových plochách, kde vzniknou nové lesy. Tak v těch lesích je nějakých dvanáct druhů stromů. Od dubů přes lípy, třesně, douglasky, habry, jilmy," konstatoval Ondřej Palička, ředitel společnosti Lesy Hl. města Prahy.

Počet vysazených stromů můžete sledovat i na webu zastromujprahu.cz. Tam jsou zveřejňovány počty vysazených stromů i plány na další měsíce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu