• Načítám...
>

V CAMPu se debatovalo o dostupném bydlení v Praze 8

  • 7. května 2021,
  • 13:46,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Dostupné rodinné bydlení v Praze 8. To bylo hlavní téma online panelové diskuze, které se odehrála v Centru architektury a městského plánování. Diskuze se účastnili zástupci samospráv, ale i architekti, developeři nebo zástupci bytových družstev.

Reklama

V Centru architektury a městského plánování se odehrála panelová diskuze na téma dostupné rodinné bydlení v Praze 8. Jedním z iniciátorů diskuze byl radní městské části Tomáš Hřebík.

"Chtěli bychom, aby se, když už se toto volební období nestihne žádná realizace za město, tak alespoň přípravu. A v dalším volebním období konečně realizaci, abychom zdostupnili bydlení lidem, protože Praha je na nejhorším místě v Evropě, co se týká dostupnosti bydlení. Je to v poměru čistého příjmu versus cena bytů," uvedl Tomáš Hřebík, radní MČ Praha 8.

Městská část by tak, podle radního, chtěla získat do svého vlastnictví byty, které by pak poskytovala třeba učitelům, policistům nebo zdravotním sestrám. Jednou z možností, jak udělat byty dostupnější, by mělo být i družstevní bydlení. A proto v debatě nemohla chybět jedna z hlavních iniciátorek družstevního bydlení v hlavním městě radní Hana Kordová Marvanová. 

"Potenciál na Praze 8 je velký. Já jsem konkrétně s radním panem Tomášem Hřebíkem navštívila některé lokality. Sešli jsme se i na radnici a jsou vytipovány některé pozemky a celá i území, kde by výstavba mohla být. Proto jsme se také dohodli na uspořádání této debaty, protože bychom rádi opravdu tento rok, už to nastartovali tak, aby se připravila výstavba a během několika málo let, mohli lidé skutečně vstupovat do družstev, které Praha iniciuje a mohli sehnat levnější bydlení," konstatovala Hana Kordová Marvanová, radní hl. města Prahy.

"Si slibujeme, že bychom skutečně mohli dosáhnout nižších cen oproti té stávající hladině. A kdybych se měl bavit konkrétně, tak si osobně myslím, že jsme někde v rovině dvaceti, pětadvaceti procent, třiceti procent pod těmi stávajícími cenami," dodal Martin Kroh, předseda představenstva SBD Praha.

Kromě představitelů samosprávy na debatu dorazili třeba i architekti, zástupci developerů nebo bytových družstev. Celou, více než dvouhodinou debatu, můžete najít na stránkách campuj.online.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu