• Načítám...
>

Města chtějí změny ve stavebním zákoně

  • 7. května 2021,
  • 13:34,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Města a obce požadují řadu změn ve stavebním zákoně. Hlavní město podporuje dokonce 17 pozměňovacích návrhů, které by daly větší pravomoci obcím. Jak celý zákon dopadne, je ale zatím hodně nejasné, stejně jako to, kdy se o něm bude hlasovat.

Reklama

Stavební zákon má podle Svazu měst a obcí řadu nedostatků. Samosprávám také bylo, podle pražského primátora Zdenka Hřiba, slíbeno několik úprav, které doposud nebyly splněny.

"Za prvé to co bylo slíbeno je to, že zůstane zachován ten smíšený model státní správy. To tedy ten návrh, který je teďka ve hře, jednoznačně porušuje. Druhý bod je ta otázka územního plánování v samostatné působnosti obcí," konstatoval Zdeněk Hřib, primátor hl. města Prahy.

A právě pozměňovací návrh, který by územní plánování svěřil obcím, je pro hlavní město prioritou.

"Součástí plánování měst je umístění a odstupy budov, jsou profily a šíře ulic a výsadba stromů v nich a všechny normy, které s tím, které na to mají nějaký vliv. Znamená to, že plánování, formování měst je takto široké téma a pokud zůstaneme jenom u těch plánů a neumožníme to vlastní specifické formování města v Liberci podle Liberce, v Brně podle Brna, tak se neposuneme dál," zdůraznil Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy.

Hlavní město, by podle náměstka Petra Hlaváčka, chtělo v novele stavebního zákona prosadit celkem 17 pozměňovacích návrhů. A podporu by tyto změny podle všeho měly získat.

"Já bych ještě moc rád chtěl poděkovat všem poslancům koaličním i opozičním, kteří zpravidla díky své samosprávné zkušenosti, kterou prožili, tak této problematice rozumí. A práva samospráv podporují," dodal Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Praha.

O stavebním zákoně debatovala sněmovna už ve středu. Diskuze dál pokračuje, a zatím není jasné, kdy dojde k hlasování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu