• Načítám...
>

Městská nájemní agentura pomůže sociálně slabým

  • 3. června 2021,
  • 16:11,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Rodiny s dětmi, samoživitelé nebo handicapovaní by se mohli snadněji dostat k sociálnímu bydlení. A to díky Městské nájemní agentuře. Ta si bude dlouhodobě pronajímat byty od soukromých majitelů a nabídne je sociálně slabým.

Reklama

Rada hlavního města schválila koncept Městské nájemní agentury. Právě tato agentura by měla pomoci řešit složitou bytovou situaci sociálně slabých skupin obyvatel. Město si pomocí agentury bude od soukromých majitelů pronajímat byty, ty pak bude dál nabízet k pronájmu potřebným.

"Městská nájemní agentura má za cíl zajistit, že i soukromý sektor se zapojí do poskytování dostupného a sociálního bydlení," uvedl Adam Zábranský, radní hl. města Praha.

"Majitelům bytů dává garantovaný příjem měsíční, bez ohledu na to jestli  v jeho bytě někdo bydlí nebo ne. Člověk se vlastně nemusí starat, ale má nějakou jistotu a současně tento projekt dává jistotu také obyvatelům těch bytů, a to vlastně tím, že za nimi stojí někdo silný, kdo jim pomůže s ubytováním, se získáním toho bytu, a kdo jim pomůže také s udržením si toho bytu," přiblížila Milena Johnová, radní hl. města Praha.

Byty by se přes Městskou nájemní agenturu měly v první řadě pronajímat rodinám s dětmi, které jsou v krizové situaci, čekají na městské sociální byty nebo bydlí v azylových domovech nebo ubytovnách.

"Tím, že člověk získá stabilitu a jistotu toho, že nemusí hledat kde bude bydlet zítra anebo příští měsíc, tak vlastně se otevírá možnost lidem začít řešit skutečné problémy. Zdravotní, péči o děti, dluhy," zdůraznila Milena Johnová, radní hl. města Praha.

Počítá se i se sociální, zdravotnickou nebo adiktologickou pomocí takto ubytovaným rodinám.

"Je to koncept, který funguje v různých městech a státech Evropy. Jako například v Portugalsku, Francii, ve Velké Británii nebo Německu," doplnil Adam Zábranský, radní hl. města Praha.

Právě v těchto státech se často takto pronajímají byty, které dříve sloužily, ke krátkodobému turistickému ubytovaní a v poslední době tak byly nevyužité.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu