• Načítám...
>

Slonice oslavila v Zoo Praha první narozeniny

  • 10. května 2021,
  • 9:53,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Přesně před rokem přibyla v pražské Zoo sloní princezně Lakuně mladší sestřička jménem Amalee. A ta právě v těchto dnech oslavila své první narozeniny. Chovatelé ze zoologické zahrady jí proto přichystali pořádné překvapení. U oslav navíc díky rozvolňování protiepidemických opatření mohli být v omezeném počtu přítomni návštěvníci. Jak takové oslavy vypadaly a na co zajímavého se můžete v rámci venkovních expozic těšit, to se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

První rok života u lidí bývá pořádným důvodem k radostným oslavám. A nejinak je tomu i u zvířat. A zatímco malé dítě nejvíce potěšíte nějakou originální hračkou, u zvířat je to něco docela jiného. 

"Kolegové připravili takovou kytici, kde základem bylo proutí a na to pak připevnili ještě tzv. okus, to znamená čerstvé větve, rašící větve a doplnili to zeleninou," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Během prvního roku života mohli chovatelé už docela dobře vypozorovat, jakou má sloní princezna Amalee povahu. 

"Pro nás je to zajímavé zvíře, zvíře s názorem. V porovnání s tou Lakunou, což je dítě, které je hodně snaživé, hodné, takový šprt - tak to je ta Lakuna a naopak Amalee je ten sígr, ten nezapomenutelný, ale problematický," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů. 

Amalee má za sebou zároveň poměrně složitý rok z důvodu přísných protikoronavirových opatření. V Zoo Praha ale dělali všichni maximum proto, aby to sloní slečna nikterak nepociťovala.

"My jsme se snažili, aby ta pandemická situace neměla žádný dopad na zvíře, aby ta péče byla co nejběžnější. Bylo to samozřejmě těžké. Došlo k rozdělení našeho chovatelského týmu na dvě poloviny, abychom zamezili případnému přenosu," řekl Martin Kristen. 

V současné době může být pražská Zoo otevřena na 20 procent své kapacity. Veškeré pavilony jsou sice i nadále uzavřeny, ale návštěvníky čeká řada venkovních expozic se zajímavými mláďaty. 

"Máme mládě, tomu je asi 8 nebo 9 dní, tapíra jihoamerického - takového pyžamáčka. Ten myslím, že bude velmi atraktivní pro návštěvníky, ale těch mláďat je celá řada. Nedávno se narodily surikaty," řekl Miroslav Bobek. 

Celkem se letos v Zoo Praha narodilo téměř 290 mláďat, takže je určitě i přes trvající omezení stále co k vidění. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu