• Načítám...
>

Praha nakoupila PCR testy pro školy

  • 10. května 2021,
  • 15:22,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V 25 školách zřizovaných hlavním městem Prahou budou žáci testováni PCR metodou. Jeden test vyjde Prahu na 155 korun. Testování PCR metodou není ale nutné provádět tak často jako antigenní, z toho důvodu jsou celkové ceny testů téměř srovnatelné.

Reklama

V 25 školách zřizovaných hlavním městem Prahou budou žáci testováni PCR metodou. Na svém jednání to schválili pražští radní, kteří několik měsíců bojovali za zavedení této formy testování.

"PCR testování je to testování, které na rozdíl od antigenních testů dává smysl, jak už jsme na to upozorňovali s paní hejtmankou Peckovou před několika týdny. Cílem je zrušení té rotační výuky, která zejména na prvním stupni je velice problematická, má to dopady na ty děti," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"My jsme v současné době nakoupili 9 000 testů PCR včetně té logistiky, která s tím souvisí z té analýzy laboratoří, jsou to tedy singlové PCR testy nepůlované, to znamená ty, které jsou nejcitlivější," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Jeden test vyjde Prahu na 155 korun. Testování PCR metodou není ale nutné provádět tak často jako antigenní, z toho důvodu jsou celkové ceny testů téměř srovnatelné.

 "Když si to spočteme a komparujeme se současnou cenou antigenních testů, tak to vychází téměř 1:1. Protože antigenní testy v současné době stojí, ta nejnižší nabídka, která byla podána státní správě hmotných rezerv je 32 korun na kus, antigenní test se musí testovat dvakrát týdně, zatímco ten PCR jednou za 14 dní podle dohody s hygienou a Ministerstvem zdravotnictví. Když si to spočítáme, tak 155 je vlastně velmi srovnatelné k ceně 4 x 32 korun - to znamená 128 korun," řekl Vít Šimral. 

Již v minulosti proběhlo na území hlavního města několik pilotních projektů, při kterých byly děti testovány PCR metodou. Právě výsledky těchto projektů posloužily magistrátu k vytvoření metodiky distribuce testů do škol a laboratoří.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu