• Načítám...
>

Boj se změnou klimatu vyjde na stovky miliard korun

  • 11. května 2021,
  • 16:12,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Hlavní město chce v příštích deseti letech investovat přes 200 miliard korun do plnění klimatického plánu. Ten v pondělí schválili radní a má městu pomoct snížit emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 45 %. Jednat o něm budou ještě zastupitelé hlavního města.

Reklama

Pražští radní schválili návrh Klimatického plánu hl. m. Prahy do roku 2030. Praha se tak stala 1. městem v ČR, které má návrh konkrétního a detailního plánu na boj se změnou klimatu.

"Přijetí Klimatického plánu do roku 2030 je opravdu veliká věc a Prahu tak zařazuje na čelo světových metropolí, které ukazují, jak má vypadat budoucnost života ve velkých městech. Důvody, které nás k tomu vedly a vedou jsou nejen ekologické, ale jsou i ekonomické," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Už v roce 2019 přijala Praha klimatický závazek snížit emise CO2 do roku 2030 o 45 %. Do roku 2050 by se pak hlavní město mohlo stát zcela bezemisním. K tomu má dopomoci několik zásadních bodů. Jedním z nich je např. výstavba bioplynové stanice, která bude zpracovávat bioodpad z domácností, restaurací i obchodů.

"A bude nám tedy vyrábět BioCNG k pohonu MHD nebo svozových vozidel Pražských služeb. Dalším takovým projektem je využívání tepla z odpadních vod, kterým jsme schopni nahradit až 30 % současných dodávek tepla z uhelné elektrárny v Mělníku. Plánujeme vznik pražského Společenství obnovitelné energie, které by například na střechách domů vyrábělo energii ze solárních panelů," řekl Petr Hlubuček. 

Takto by např. v budoucnu mohly být napájeny školy nebo úřední budovy. Některé z celkem 69 opatření nového klimatického plánu ale na území hlavního města již úspěšně fungují.

"Je to například veřejné osvětlení, kde dochází dneska k masivnímu nahrazování těch starých sodíkových výbojek za modernější LED svítidla, dochází k přeměně svítidel v městských parcích na biodynamické svícení, což je systém světla, kde si podle toho, jak se pohybují lidé a návštěvníci v parku snižujete intenzitu osvětlení. Má to zase dopad na klima, že máme nižší světelný smog a máme mnohem nižší spotřebu," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Na realizaci těchto opatření do roku 2030 počítá město s investicemi zhruba dvě až tři miliardy ročně nad rámec toho, co už investuje nyní. Většinu z celkové částky, která je podle prvotních propočtů asi 230 miliard korun, by měly pokrýt Evropské fondy. Návrh Klimatického plánu budou na svém zasedání schvalovat ještě pražští zastupitelé.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu