• Načítám...
>

Mlžítka opět míří do ulic metropole

  • 12. května 2021,
  • 14:44,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Do ulic hlavního města se vracejí mlžící zařízení. Ve svém nejbližším okolí dokáží pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost. Aktuálně je jich po Praze šest. V různých částech metropole plánují Pražské vodovody a kanalizace rozmístit dalších devatenáct.

Reklama

V hlavním městě se znovu objevují mlžící zařízení. Takzvaných mlžítek, která mají při extrémních letních teplotách ochladit vzduch, zvýšit vlhkost a snížit prašnost, nainstalovaly Pražské vodovody a kanalizace od začátku května již několik a další mají přibýt.

"V tuto chvíli máme nainstalováno šest mlžítek, čtyři na MČ Praha 2 a na Praze 11 jsou dvě. Do konce června předpokládáme, že nainstalujeme dalších 19 mlžítek," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Městské části, které o mlžítka projeví zájem, mohou napsat na emailovou adresu poptavka@pvk.cz. Pokud tak učiní neprodleně, mohou se nejen její obyvatelé osvěžovat již v tomto létě.

"Princip je ten, že MČ nás osloví a řeknou si místa, kde by chtěli ta mlžítka mít. My pak musíme prozkoumat, zda je to provozně možné, jestli je na tom daném místě hydrant, jestli je dostatečný tlak v té vodovodní síti a až pak na základě toho můžeme to mlžítko instalovat. Takhle jsme prozkoumali zhruba 140 lokalit," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Spotřeba vody u mlžících zařízení činí přibližně osmnáct litrů za hodinu. Jedná se o vodu naprosto nezávadnou.

"Pražané se nemusí obávat, je to pitná voda, je napojená na veřejnou vodovodní síť, takže není problém se jakkoliv osvěžit bez jakéhokoliv zdravotního rizika," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Mlžítka mají tvar opláštěného oválného nástavce na hydrantový poklop, který je ztvárněný ve stylu brčka. Autory designu brčka jsou Štěpán Barták a Eva Šťásková z pražského EP studia.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu