• Načítám...
>

V botanické zahradě se projdete Himalájemi

  • 14. května 2021,
  • 0:39,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Botanická zahrada v Praze sází nové dřeviny. Díky českým odborným expedicím zde návštěvníci mohou vidět kousek přírody Severní Ameriky, Asie a dalších zemí.

Reklama

Je libo projít se japonským nebo třeba korejským lesem? Jestli si kvůli tomu musíte pořizovat letenky? Vůbec ne. Stačí přejet hranice vašeho bydliště směr trojská botanická zahrada a rázem hledíte například do koruny stromů, které jsou přirozenou součástí japonské přírody nebo asijských Himalájí. Lokalitu, kde se takové dřeviny nachází, jsme si prošli s místním kurátorem.

"Je to vlastně nově dynamicky vznikající expozice a jsou sem soustředěny dřeviny, které v podstatě sbíráme na expedicích a jednak je to Asie a jednak je to Amerika a v podstatě tady jde o botanické druhy těch dřevin, které jsou potom dopěstovány a vysazovány do této expozice," řekl Tomáš Vencálek, kurátor dřevin.

Ta díky zdejším dřevinám, i těm, které byly přivezeny z cizích krajů, působí na návštěvníka vskutku autenticky.

"V této části, co jsme, tak to je část asijská. Tato expozice je vlastně tvořena opět sběrem dřevin nebo i výměnou s botanickými zahradami z těch oblastí, které jsem jmenoval," řekl Tomáš Vencálek, kurátor dřevin.

Expozice právě v tuto dobu dorůstá do pro návštěvníky zajímavé velikosti. Mnoho dřevin, zejména keřů, atraktivně kvete. 

"Z takových těch zajímavých dřevin můžeme zmínit exochordu, která teď nádherně bíle kvete. Jsou to i některé druhy šeříků, které jsou samozřejmě botanické, nejsou to ty kultivary, které známe třeba z parků, ale potom to jsou třeba i některé zajímavé jehličnany, které teď začínají rašit a ta světle zelená barva opět může návštěvníky upoutat. Jsou to například himalájské cedry nebo některé druhy borovic či asijské jedle, jako je abies veitchii," řekl Tomáš Vencálek, kurátor dřevin.

Pražská Botanická zahrada se rozprostírá na dvaceti sedmi hektarech venkovních ploch. Aktuálně zve návštěvníky na prohlídky svých expozic a různých druhů výstav každý den od devíti do devatenácti hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu