• Načítám...
>

Botanická zahrada zve do severoamerické prérie

  • 14. května 2021,
  • 0:21,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Botanická zahrada v pražské Tróji během uzavření v uplynulých měsících nezahálela a pro návštěvníky připravila řadu novinek. V horní zahradě za bohnickým sídlištěm příchozí najdou nově například expozici prérie, která je věnována trvalkám Severní Ameriky.

Reklama

Botanická zahrada má být nejen místem relaxu, ale také místem pro poznání. A tak ti, pro něž je práce s přírodou srdcovou záležitostí, se svým návštěvníkům snaží nabídnout to nejzajímavější z flóry celého světa. Odborníci, zahradníci a kurátoři rozšiřují dosavadní expozice o nové exempláře z různých oblastí.  

"Teď se nacházíme v jedné z geografických expozic, je to expozice věnovaná flóře Severní Ameriky a konkrétně jsme u nově založené expozice, která se věnuje rostlinám nebo trvalkám východu Spojených států. Většina těchto rostlin byla získaná ze sběrové expedice, která se konala v roce 2019 + řada rostlin byla rovněž získaná výměnou semen s jinými botanickými zahradami, popřípadě i nákupem lokalizovaných semen," řekl Petr Hanzelka, kurátor sbírky.

Expozice byla vysazena v loňském roce, rostliny jsou tedy podle kurátora letos ve své nejlepší kondici. 

"Jsou tady například i rostliny, které původní obyvatelé Severní Ameriky využívali jako léčivé, jde třeba o rod Pyknantemum, který tedy nemá české jméno, je to velmi aromatická bylina a má podobné použití jako třeba máta u nás a nebo už ta zmiňovaná zavinutka, rod Monarda, která se také používá buď na čaj nebo na ochucení studených nápojů," řekl Petr Hanzelka, kurátor sbírky.

Další ze zajímavých expozic je ta věnovaná rostlinám prérijním. Z oblasti Severní Ameriky a Kanady.

"Tady ta první část, kterou vidíte hned vedle mě, která už je trošku zelená, byla založena před 2 lety a je věnovaná spíše krátkostébelným druhům, což znamená, že je to sušší oblast, kde jsou ty rostliny obecně nižší, jsou tam nižší trávy a ze známých rostlin třeba spoustu druhů třapatky - rod Echinacea, která je mimo jiné u nás známá jako léčivá rostlina," řekl Petr Hanzelka, kurátor sbírky.

Další část geografického celku Severní Ameriky botanická zahrada připravuje. Tentokrát se návštěvníkům představí ze severoamerických prérií až třímetrové rostliny. Jelikož se ale aktuálně vysazují, nejlepší čas pro jejich obdivování bude podle kurátora v létě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu