• Načítám...
>

Restaurace za předzahrádky zatím nebudou platit

  • 17. května 2021,
  • 15:56,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražské restaurace budou i nadále osvobozeny od poplatku za předzahrádky. Týká se to části poplatku, která náleží pražskému Magistrátu. O části, kterou vyměřují městské části, bude rozhodovat jejich vedení.

Reklama

Až do konce měsíce jsou všechny restaurační předzahrádky osvobozeny od poplatků za zábor veřejného prostranství. Ani po tomto termínu ale nebudou muset někteří provozovatelé restaurací a barů tento poplatek platit.

"Ten režim funguje ze dvou částek, jedna se platí městským částem, městská část si stanovuje výši toho poplatku. My v rámci té pandemické krize jsme si v loňském roce atrahovali na hlavní město Prahu rozhodnout o výši toho poplatku a odpustili jsme to jakožto nadřízený správce poplatků. Z tohoto důvodu se některé městské části ozývaly, souhlasily s tím odpuštěním do 31. 5., ale po tomto datu si to chtějí opravovat samy," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Od 1. června tak záleží na městských částech, zda svou část poplatku odpustí i v dalších měsících nebo jej sníží, či ho budou vyžadovat v plné výši. 

"Hlavního města Prahy se pak týká nájem za tu komunikaci. Pakliže je ta předzahrádka na komunikaci ve vlastnictví města, případně na nějakém centrálním objektu taktéž ve vlastnictví hl. m. Prahy, tak tam já budu navrhovat odpuštění platby za červen a červenec," řekl Jan Chabr. 

Od srpna pak vedení pražského Magistrátu přistoupí k novému režimu výběru těchto poplatků. Jejich výše bude záležet na tom, zda se dané zařízení nachází v Pražské památkové rezervaci nebo ve zbylé části hlavního města.

"Je to z toho důvodu, že Pražská památková rezervace má mnohem vyšší nájemní sazbu a i z dat operátorů, které jsme si nechávali zpracovat za tu dobu pandemie, ale i toho rozvolnění v loňském roce, vyšlo najevo, že s mimopražskou památkovou rezervací je život v Praze na velice podobné úrovni, jako byl v těch letech předchozích. Co se týká toho centra Prahy a Pražské památkové rezervace, tak tam je obrovský pokles osob až na jednu třetinu," řekl Jan Chabr. 

Nově by tak gastronomické zařízení za svou předzahrádku v Pražské památkové rezervaci zaplatilo o 70 % méně oproti běžné výši poplatku. Ve zbylých částech metropole pak přesně polovinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu