• Načítám...
>

Výstava mapuje 100 let komunistické strany

  • 17. května 2021,
  • 15:56,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Až do 1. srpna bude v prostoru mezi Werichovou vilou a Museem Kampa k vidění výstava Rudé století, kterou připravilo Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových ve spolupráci s Muzeem paměti XX. století. Provede návštěvníky milníky a přelomovými okamžiky Komunistické strany, která byla založena roku 1921, v roce 1948 převzala moc a další čtyři desetiletí určovala osudy všech občanů Československa.

Reklama

Rudé století. Tak se jmenuje výstava, která mapuje 100 let komunistické strany. K vidění je v prostoru mezi Werichovou vilou a Museem Kampa.

"Právě před 100 lety vznikla Komunistická strana Československa a my se snažíme popsat, to co komunismus v této zemi způsobil. Muzeum tuto výstavu pořádá mimo jiné proto, že naše zakladatelka paní doktorka Meda Mládková kvůli komunismu většinu života strávila v zahraničí a snažila se pomáhat umělcům, kteří byli komunismem postihováni. Je to téma, které je silné i pro naše muzeum, byť jsme primárně muzeum výtvarného umění," řekl Jiří Pospíšil, správce Nadace Jana a Medy Mládkových. 

"Na 24 panelech, z čehož je jeden úvodní a jeden je tiráž, je představena historie komunistického hnutí na území Čech a Slovenska, potažmo Čech po roce 1992 s tím, že se snažíme nějakým způsobem přiblížit ty zásadní dějinné linie a zásadní témata, které jsou určitým způsobem reprezentativní pro dějiny Komunistické strany Československa nebo Komunistické strany Čech a Moravy," řekl Jan Kalous, ředitel Muzea paměti XX. století. 

Výstava je první společnou spoluprací Musea Kampa s Muzeem paměti XX. století, které vzniklo v loňském roce.

"Toto muzeum jsme založili zde v Praze a toto muzeum má právě popisovat tragédie, které náš národ ve 20. století postihly. Jak tragédie nacistická, tak následně komunistická. Výstavu tedy připravovali odborníci a historici. Nejsou to naše laické pohledy, ale je zpracována odborně. Já doufám, že si mnozí připomenou tragické chvíle, které komunistický režim této zemi způsobil," řekl Jiří Pospíšil. 

Výstava je umístěna na velkoformátových oboustranných panelech, které budou v noci osvětleny. Prohlédnout si ji je proto možné 24 hodin denně a to až do 1. srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu