• Načítám...
>

TSK opravila část cyklostezky A2 na jihu Prahy

  • 17. května 2021,
  • 16:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Úsek opravované cyklotrasy A2 na jihu Prahy je dokončen. Páteřní cyklostezku už mohou lidé využívat také v části mezi mostem Závodu míru a Lahovickým mostem. Technická správa komunikací hl. m. Prahy ji částečně rozšířila a také opravila povrch. Celkové náklady za opravu se vyšplhaly na třicet dva milionů korun.

Reklama

Část frekventované pražské cyklostezky A2 v úseku od mostu Závodu míru po Lahovický most, která prošla v rámci několika etap rekonstrukcí, už je v provozu. Začátkem týdne ji slavnostně otevřeli zástupci metropole, technické správy komunikací a městské části Praha 12.

"Vznikla tady nejen částečně výměna povrchu a úprava šířky, která se v některých místech rozšiřovala mezi 2 a 3 metry, dále se tady stavěly speciální gabionové zdi, které drží svah, který nám sedal po povodni v roce 2002 a 2013, proto docházelo k častým trhlinám a sesuvům té cyklostezky," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy. 

Celkové náklady na opravy úseku cyklostezky se pohybují ve výši třiceti dvou milionů korun, celkem prošlo opravou a dostavbou více než osm set metrů cyklotrasy. Hlavní rekonstrukční práce probíhaly v loňském roce, dokončení pak letos na jaře.

"Pro nás je to jedna z nevýznamnějších cyklostezek jak v týdnu, tak i o víkendu, protože slouží jak k dennímu dojíždění, tak slouží i pro rekreaci," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Praha už dříve avizovala, že půjde cestou cyklistiky a s tím spojeným budováním potřebné infrastruktury. Připraveny jsou projekty za téměř půl miliardy korun. Jen sto dvacet milionů pak má pro letošní rok k dispozici Technická správa komunikací hlavního města Prahy.

"Další věci si dělají městské části za naší finanční pomoci samy a v podstatě další důležité stavby dělá třeba odbor investic magistrátu, který by měl letos zahájit stavbu lávky Holešovice - Karlín, která je velice významnou též pro pěší a cyklisty," řekl Adam Scheinherr. 

Za poslední rok přibylo mnoho cyklistů i lidí, kteří chodí pěšky. Potvrzují to také čísla ze sčítačů, kdy počet průjezdů cyklistů meziročně vzrostl o 38 procent. Podle čísel, která má vedení Prahy k dispozici, přibylo až osmdesát tisíc nováčků, kteří vyzkoušeli městskou cyklistiku. Na kole se loni po Praze projelo 340 tisíc lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu