• Načítám...
>

Praha založí sociální nadační fond

  • 6. června 2021,
  • 15:11,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město bude mít svůj sociální nadační fond, ve kterém chce podpořit například pěstouny, lidi se zdravotním postižením a jiné sociálně slabé skupiny, které nemohou využít obecní či státní pomoci. Obdobné fondy fungují v řadě měst nebo i v jednotlivých pražských městských částech.

Reklama

Praha založí Sociálně nadační fond hlavního města. Po vzoru jiných krajů a obcí tak bude pomáhat těm, kteří se ocitli v tíživé sociální a finanční situaci a nemohou využít jiné zdroje, ať už státní nebo obecní pomoci.

"Jedním z nich bude podpora pěstounské péče, druhý ten program se bude zaměřovat na podporu lidí se zdravotním postižením, třetí program se bude věnovat bydlení a ten čtvrtý program je takový všeobecný pro lidi, kteří se z jiných důvodů dostali do tíživé sociální situace a například mladí lidé odcházející z dětských domovů, kteří nemají dokončenou střední školu. Ta střední škola je důležitý předpoklad pro to, aby se uplatnili dál v životě," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

Sociální nadační fond podporuje i opoziční zastupitelka Alexandra Udženija, která před více než třemi lety založila v Praze 2 nadační fond Dvojka srdcem.

"Já trvám na tom, že všichni lidé - ať už v dozorčí radě nebo správní radě toho nadačního fondu by měli být neplacení, trvám na tom, že tam není možnost tento fond financovat z peněz hlavního města Prahy a budu trvat na tom, aby opravdu ty peníze šly ne z rozpočtu hlavního města Prahy, ale od sponzorů," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2 a zastupitelka hl. m. Prahy. 

Na samotný rozjezd fondu by podle koaličních zastupitelů mělo hlavní město dát alespoň nějaký příspěvek.

"Domluvili jsme se, že ta částka na začátku bude 10 miliónů korun na vznik. Do každé té skupiny přijde hromádka 2, 5 milionu korun, ale samozřejmě vítáme i peníze od Pražanů nebo od firem či různých dárců," řekla Eva Horáková, předsedkyně Výboru pro sociální politiku ZHMP. 

"Bude potřeba samozřejmě najmout super ředitele nebo ředitelku, který ten fond rozjede a který zabezpečí také fundraisingový program," řekla Milena Johnová.  

A právě ředitel sociálního fondu by pak měl získávat finanční prostředky od individuálních a firemních dárců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu