• Načítám...
>

V centru Prahy se běžel maraton

  • 31. května 2021,
  • 8:30,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město opět patřilo běžcům. Po dlouhé době se sem vrátil maraton a bylo se na co koukat. Kromě skvělých individuálních výkonů se závodilo i týmově. Dařilo se třeba i Evě Vrabcové Nývltové, která svým časem pokořila olympijský limit a poběží tak v Tokiu.

Reklama

Do centra hlavní města se vrátily velké běžecké závody. Maratonský závod, který byl zároveň i týmovou soutěží nebo mistrovstvím republiky, odstartoval v neděli už v půl sedmé ráno na Karlove mostě.

"Konečně. De facto rok nebyly závody, byla to noční můra, protože jsme nemohli dělat nic, nemohli jsme pracovat. Na pandemii byla jediná pozitivní věc, že jsme měli čas a proč tedy nevymyslet úplně nový formát pražského maratonu a také máme tým," řekl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. 

Nejúspěšnějším týmem se stal tým Birell, ale i výkony jednotlivců byly více než dobré, když nejrychlejší běžec Benson Kipruto zvládl celou trať za 2 hodiny 10 minut a 15 vteřin. Běžecké závody už neodmyslitelně patří k centru metropole a velkým podporovatelem je i hlavní město.

"RunCzech přivedl spoustu zahraničních běžců do Prahy. Praha je dlouhodobě díky tomu jednou z Mekkou běhání. Bohužel letos ještě ty masové závody neproběhnou, to nám ještě bezpečnostní a hygienická situace nedovolí, ale začneme těmito malými akcemi a postupně věřím, že se více a více účastníků včetně Pražanek a Pražanů k závodu dostane a Praha se opět rozběhá. Já bych si na to troufl, sám běhám i delší tratě, takže myslím, že bych se dostal pod 3 hodiny," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Dramatický byl souboj i o české tituly. Nejrychlejším českým mužem byl Vít Pavlišta.

"Čas není nic moc, ale já jsem se pak docela trápil, od začátku mi úplně nešly nohy a jsem rád, že jsem dodělal to tempo, které jsem si nastavil. Bylo to těžké, na mostech foukal docela vítr, takže tam to bylo trošku na morál," řekl Vít Pavlišta, nejlepší český závodník. 

Velký závod to byl pro Evu Vrabcovou Nývltovou, která běžela poprvé po mateřské. K titulu republikové šampionky přidala i skvělý čas 2:27:07 a splnila tak limit pro účast na olympských hrách v Tokiu.

"Byl to neskutečný mazec, protože ze začátku to bylo rozběhnutí opravdu rychlé a já si dokonce myslím, jestli jsem neběžela na hranici osobního rekordu na Půlmaraton a potom jsem se bála, abych to trošku nepřepálila, protože jsem to úplně naběhnuté neměla," řekla Eva Vrabcová Nývltová, nejlepší česká závodnice. 

Kromě účastníků si závod užila i přihlížející veřejnost. Nechyběla řada hudebních vystoupení nebo akrobatických kousků v podání skupiny Losers Cirque Company.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu