• Načítám...
>

Hlavní město zakoupilo nové mobilní ošetřovny

  • 1. června 2021,
  • 9:30,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město zakoupilo dvě nové mobilní ošetřovny, které budou poskytovat péči drogově závislým osobám. Klientům bude k dispozici třikrát týdně ve Vrchlického sadech nedaleko Hlavního nádraží. Tyto vozy umožní klientům efektivnější poskytování zdravotního ošetření, testování na infekční choroby a poradenství.

Reklama

Pražský Magistrát zakoupil dvě mobilní ošetřovny, které budou poskytovat zdravotní ošetření, testování na infekční choroby a poradenství drogově závislým. Hlavní město tak reaguje na nedostatek kamenných zařízení, která poskytují nízkoprahové služby. 

"V Praze je chronický nedostatek těch kamenných nízkoprahových služeb, protože to samozřejmě nikdo nechce, proto se nízkoprahové služby často řeší tou mobilní formou. Na druhou stranu ne všude to lze vybudovat, ta síť zase nemůže být tak hustá. Často lidé, kteří užívají návykové látky, tak se pohybují mimo obydlené oblasti a je potřeba tam za nimi přijet, takže nějaký mix pomoci je zkrátka zapotřebí," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

"Přispělo hlavní město částkou přes 1 milion 100 tisíc, je to vlastě i z dotace z EU a tyto dvě sanitky budou tedy sloužit svému účelu, řekněme v širším centru hlavního města, aby pomohly v tom boji," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Sanitní vozy, které převzaly organizace Drop In a SANANIM budou klientům k dispozici až pětkrát týdně ve Vrchlického sadech nedaleko Hlavního nádraží.

"Další součástí je testování na infekční choroby. To je vlastně taková ta největší služba jak pro klienty, tak ale i pro občany Prahy, protože my testujeme na HIV, žloutenky, na syfilis a přece jen včasný záchyt jakéhokoli infekčního onemocnění zabraňuje přenosu do většinové společnosti," řekla Martina Richterová Těmínová, ředitelka Sananim z.ú. 

Do současné doby využívalo služby sanitního vozu 133 klientů denně. Jen za rok 2020 vyměnili pracovníci mobilní ošetřovny 200 tisíc stříkaček. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu