• Načítám...
>

PVK testují moderní technologii Smartball

  • 1. června 2021,
  • 16:07,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražské vodovody a kanalizace otestovaly novou technologii. Ta zintenzivní mimo jiné hledání skrytých úniků pitné vody ve vodovodní síti. Tato technologie navíc usnadňuje PVK trasování potrubí a to zejména v místech, která jsou obtížněji dostupná.

Reklama

Pražské vodovody a kanalizace otestovaly novou technologii, která zintenzivní mimo jiné hledání skrytých úniků pitné vody ve vodovodní síti. Tzv. smartball může sloužit ale také například pro trasování vodovodního řadu.

"V našem případě jsme prohlíželi dvě potrubí z roku 1925, která vedou svodem Bruska na vodojem Andělky, který se nachází na Petynce. Na těchto potrubích vlastník, potažmo správce hospodářské infrastruktury plánuje obnovu vodovodní sítě," řekl Petr Sýkora, technický ředitel PVK. 

Právě tato technologie má PVK usnadnit trasování potrubí a to zejména v místech, která jsou obtížněji dostupná.

"Je to malá kulička vybavená technologiemi a elektronikou, která je zabalená v kovovém krytu, který tu kuličku chrání a ta je celá vložena do takové pěny, aby se v tom potrubí pěkně válela a unášela, aby ten průtok toho potrubí ji unášel. Funguje to na základě průtoku, je to jiná technologie, která je dostupná, že můžete za plného provozu dělat inspekci, nemusíte to potrubí vypouštět," řekl Luboš Bafrnec, projektový manažer LK Pumpservice. 

"Pro nás je největší benefit ověření polohy toho řadu a samozřejmě získání informace o stávajícím skutečném fyzickém stavu toho potrubí. My doufáme, že bude pozitivní a ušetříme tak prostředky, které by byly nutné vynaložit na obnovu těchto potrubí," řekl Petr Sýkora. 

Případné poruchy na potrubí spojené s úniky vody jsou známy ihned po průchodu SmartBallu potrubím. Další velmi důležité údaje jako například poloha potrubí a jeho provozní stav následně po detailním vyhodnocení naměřených dat zhruba do čtyř týdnů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu