• Načítám...
>

Praha chce konec roušek ve školách

  • 7. června 2021,
  • 16:15,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Konec roušek ve školách během vyučování chce hlavní město. V hlavním městě je podle testů nízký počet nakažených dětí, zároveň se teploty neustále zvyšují, proto je nošení roušek dětí ve školách stále větší problém.

Reklama

Jménem hlavního města byl zaslán ministru zdravotnictví a na vědomí ministru školství dopis s apelem na zrušení povinnosti žáků mít zakryté dýchací cesty při výuce ve školách. Data od 12. dubna do minulého týdne totiž podle vedení metropole hovoří jasně.

"Na území hl. m. Prahy bylo na úrovni základních a středních škol vykonáno cca 794 562 testů u žáků a 152 273 u zaměstnanců škol. Z těchto testů bylo pozitivních konfirmovaných PCR metodou celkem 98, to znamená pouze každý desetitisící test. Ta nálož tedy v té populaci školství vypadá jako velmi malá, není tam žádný zvyšující se trend, ale zároveň bohužel je trend v současné době zvyšujících se teplot, což přináší daleko vyšší diskomfort při nošení roušek ve školách," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Radní Vít Šimral by tak chtěl, aby se do konce školního roku už roušky nebo respirátory při výuce nosit nemusely, stejně to vidí i pražský primátor.

"Zvlášť když v hospodě si už můžete posedět bez roušky, tak já nevidím důvod, proč by žáci ve školách ty roušky měli mít ve třídách. Ostatně stejně takto se k tomu vyslovil i ten odborný tým MeSES a de facto je to i v souladu s tím, co odešlo ze Svazu měst a obcí otevřeným dopisem," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Zároveň v dopise ministrovi zdravotnictví také přišlo ujištění o budoucí podobě testování v hlavním městě.

"Od září 2021 po ten další školní rok jsme připraveni ve spolupráci s pražskými laboratořemi plošně začít testovat PCR metodou, abychom v okamžiku, kdy se děti vrátí zpátky do školy, něco neprošvihli," řekl Vít Šimral. 

Konec povinnosti nosit roušky ve školách by podle dřívějších vyjádření premiéra Andreje Babiše mohl být platný během několika málo dní.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu