• Načítám...
>

Metro D by se mohlo začít stavět už letos

  • 8. června 2021,
  • 20:39,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pokud vše půjde podle plánů, linka metra D by se mohla začít stavět už v letošním roce. Šlo by o nejdůležitější a zároveň i stavebně nejtěžší úsek mezi Pankrácí a Novými Dvory. Stavba by podle odhadů měla vyjít na 52,09 miliardy. Praha chce, aby jí finanče podpořil i stát.

Reklama

Rada hlavního města odsouhlasila realizaci prvního, nejpotřebnějšího a zároveň nejsložitějšího úseku metra D z Pankráce na Nové Dvory. Náklady na stavbu pěti stanic by nově měly být při započtení inflace více než 52 miliard korun.

"Tento úsek, jeho výstavba trvá kolem 8 let a my jsme odsouhlasili Dopravnímu podniku, že může začít stavět a zároveň že Rada hl. m. Prahy bude garantovat a bude pracovat na zajištění financování. To znamená, že hlavně kolega Vyhnánek a pan primátor budeme vyjednávat s Evropskou investiční bankou o úvěru na tuto stavbu," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Vedení Prahy chce, aby část nákladů zaplatil i stát. Tak jak tomu je ve zvyku i jinde v Evropě. Což dokladují následující čísla.

"Ve starých členských státech je nadpoloviční podíl financí ze strany státu, v nových členských státech je ten podíl státu doplněn dotacemi z EU, takže i v tomto případě se dostává nad 50 % podílu, ale u metra D nám skutečně hrozí, že v rozporu s tím, co je běžnou praxí po celé Evropě, já se bojím říci po světě, by celé ty náklady musela nést Praha, potažmo Pražané," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Představitelé hlavního města tak teď budou během následujících týdnů a měsíců jednat se členy vlády. Podle Dopravního podniku by pak samotná stavba metra mohla začít už velmi brzy. Počítá se se dvěma variantami.

"Ta optimistická by znamenala, že my už budeme schopni zahájit někdy na podzim letošního roku, v té pesimistické variantě se počítá s tím, že pravomocné stavební povolení získáme až někdy na jaře příštího roku a ta stavba by se odpovídajícím způsobem zpozdila," řekl Petr Witowski, ředitel DP hl. m. Prahy. 

Aktuálně stále běží práce na Geologickém průzkumu. Ten by měl být hotov v září a pokud tedy půjde vše podle plánů, jednotlivé práce by na sebe měly navazovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu