• Načítám...
>

Architektonická soutěž pro budovu filharmonie se blíží

  • 8. června 2021,
  • 19:52,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Už v srpnu vyhlásí Praha architektonickou soutěž pro budovu filharmonie na Vltavské. O účast v soutěži projevilo zájem už několik mezinárodních i českých architektonických studií. Definitivní jasno o podobě filharmonie by pak mělo být v květnu příštího roku.

Reklama

Hlavní město v srpnu vyhlásí mezinárodní architektonickou soutěž pro budovu Vltavské filharmonie. Mezi vítězné návrhy a skicovné Praha rozdělí 18 milionů korun.

"Známý vítěz by měl být v květnu příštího roku, bude to jedenáctičlenná porota z odborníků i politiků a byla oslovena zahraniční renomovaná studia, dvacet tři z nich projevilo zájem. Možnost mají přihlásit se také české ateliéry, takže já jsem přesvědčen, že zájem bude veliký a účast bude opravdu vysoká a opravdu se dočkáme nadčasových návrhů," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"Bez nějakého vymýšlení je možné říci, že to bude v současnosti největší architektonická soutěž na v tuto chvíli jednu z nejvýznamnějších staveb. Všichni chceme mít současné město, které má zachovanou svojí krásu, chceme lidi ze zahraničí, kteří sem přijíždějí za kulturou a ne za pivem, chceme slyšet ty orchestry s lepší akustikou, než jsou třeba schopné ty sály, které máme rádi," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Finančně by se na stavbě měl podílet jak soukromý sektor, tak i stát.

"To, že je tady v Praze potřeba postavit koncertní síň, o tom si myslím, že není pochyb a spíš mi připadá nešťastné, že se o tom léta mluvilo a že se neudělaly ty kroky, které bylo třeba udělat," řekl Lubomír Zaorálek, ministr kultury ČR.

V porotě mimo jiné zasedne třeba i mezinárodně ceněný architekt Josef Pleskot.

"Budu přísným strážcem toho, aby ty soutěžící odhalili všechna ta úskalí a aby je co nejlepším způsobem zpracovali a zapracovali a vznikl komplex, nejen krásná fasáda, ale krásný komplex, městský prostor s krásnou halou a s krásnou filharmonickou síní uvnitř," řekl Josef Pleskot, architekt. 

Přípravné a stavební práce nové filharmonie na Vltavské budou mít několik fází. Hotovo by mělo být v roce 2031 a celkové náklady se odhadují na 6,1 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu