• Načítám...
>

V Botanické zahradě Praha létají jedovatí motýli

  • 10. června 2021,
  • 13:30,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jedovatí motýli létají v pražské botanické zahradě. I když jsou tito exotičtí motýli jedovatí, návštěvníci se jich obávat nemusí. Právě naopak. Na padesát druhů motýlů si mohou zblízka prohlédnout a dosyta si užít jejich krásy.

Reklama

Ve skleníku Fata Morgana, pražské botanické zahrady, létají exotičtí motýli. Výstava věnovaná motýlům, se tu koná již po osmnácté.

"Mottem letošní výstavy jsou jedovatí motýli, protože my máme vlastně v botanické zahradě jedovatou sezonu, která se týká nejen motýlů, ale i rostlin," uvedla Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů.

I když se na výstavě vyskytují jedovatí motýli, návštěvníci nemusí mít strach o svoje zdraví.

"Ti motýli jsou jedovatí opravdu jen pokud je něco pozře. Mají to uděláno tak, aby vlastně spíše odradili ty predátory, než aby opravdu je otrávili, takže by umřeli," vysvětlila Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů.

Na výstavě můžete vidět zhruba padesát druhů motýlů, a to všech barev, ale i velikostí.

"Nejmenší motýl, který tady byl, měl v rozpětí čtyři centimetry, což je opravdu velmi málo. A zatím z těch největších, kteří tady jsou, tak má rozpětí patnáct centimetrů. Je to takzvaný soví motýl z tropické Ameriky. Tohle je zrovna jedovatá babočka rodu Heliconius. Také z Ameriky. Patří k některým z těch středně velkých motýlů, ale ti mají zase tu výhodu, že jsou velmi aktivní a létají téměř celý den," doplnila Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů. 

Během příštích týdnu tak do botanické zahrady dorazí zhruba 5500 kukel s exotickými krasavci.

"Když ty kukly dostaneme, tak je musíme nalepit takhle na ty dřívka. A tam prostě zůstanou v těch vitrínách, kde je dostatečná vlhkost vzduchu do té doby, než se vylíhnou. Nejdřív z té kukly musí vylézt a potom čekají až jim ta napjatá křídla ztvrdnou," popsala Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů.

Botanická zahrada ale nezahájila jen výstavu motýlů. Otevřen tu byl také nový bezbariérový vstup ke skleníku Fata Morgana.

"Máme krásný, nový vstup. Nové pokladny, nové turnikety. A součástí toho je velmi příjemná restaurace, kde se můžou návštěvníci občerstvit," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Výstava exotických motýlů potrvá až do 18. července. Otevřeno tu mají vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu