• Načítám...
>

Na Výstavišti Praha uvidíte motocyklové veterány

  • 11. června 2021,
  • 10:39,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Střecha Křižíkových pavilonů holešovického výstaviště patří motocyklovým veteránům. Uvidíte zde více než sto motorek od českých, ale i světových výrobců, a některé z nich jsou staré více než sto let. S řadou strojů je navíc spojený i více než zajímavý příběh.

Reklama

Veteran Mania, tak se jmenuje výstava, která se koná na holešovickém výstavišti. Na střeše Křižíkových pavilonů máte možnost vidět více než sto let staré motocykly a nechybí značky jako Jawa, ČZ, Laurin & Klement, Praga, Stadion nebo Pionýr.

"Je tady sto exponátů. To základní rozdělení, já řeknu galerie, spíše než nějaké muzeum nebo výstavy, je do třech sekcí. Ta první je předválečné motocykly, ta druhá jsou poválečné motocykly, a ta třetí jsou motocykly s příběhem. To jsou motocykly, které každý jeden exponát má nějaký zvláštní příběh, o který bychom se chtěli podělit," popsal Michal Šesták, pořadatel výstavy.

Majitelem této rozsáhlé sbírky je Radek Uhlíř.

"K motorkám já jsem se dostal vlastně už od dětství. Jsem vlastně politý benzínem. Narodil jsem se na vesnici, a tam furt něco vrčelo, něco se opravovalo. Takže vlastně na motorkách jsem od malička. Děda na tom jezdil, táta na tom jezdil, já jsem na tom jezdil od devíti let," zavzpomínal Radek Uhlíř, majitel sbírky.

"Tohle, to je motorka! Je to tři sta padesátka Panelka. Koupil jsem ji, když mi bylo asi čtyřicet a přivezl mě ji, dneska už kamarád. Prostě mladý kluk, který přijel s manželkou a s malou dcerou a vlastně mi řekl, že ji prodává, protože prostě potřebují peníze," popsal Radek Uhlíř, majitel sbírky.

No a právě tímto exponátem to začalo. A pak už přibývala jedna motorka za druhou, a některé z nich jsou velmi cennými kousky.

"Tady to je Jawa 350 OHV. Za mě je to nejkrásnější Jawa všech dob. A tak, jak jste se mě ptal na nějakou nejcennější, tak nejcennější nemám, ale určitě tato patří mezi tři nejoblíbenější," upozornil Radek Uhlíř, majitel sbírky. 

Na výstavě uvidíte i celou řadu zahraničních motocyklů.

"Tady jsme na místě, kde jsou vystaveny předválečné motorky BMW. BMW je taková moje srdcovka," zdůraznil Radek Uhlíř, majitel sbírky.

Jak už bylo řečeno, k vidění jsou tu i motorky s více než zajímavým příběhem, třeba jako je tento.

"Když skončila druhá světová válka a vojáček český se vracel z francouzský fronty domů, tak ho zastavil ve Francii sedlák. Ptal se ho kam jde. Když mu řekl, že jde do Čech, tak mu řekl, že to je daleko. Vzal ho do stodoly a dal mu tady tu motorku, aby prostě byl doma dříve," doplnil historku Radek Uhlíř, majitel sbírky.

Výstava potrvá do prvního zářijového víkendu. Navštívit ji můžete ve všední dny od 12 do 20 hodin a o víkendech od 11 do 21 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu