• Načítám...
>

Tramvajová trať mezi Barrandovem a Holyní se už staví

  • 11. června 2021,
  • 13:30,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Po dvaceti letech začala stavba nové tramvajové trati v hlavním městě. Jde o kilometrový úsek mezi Barrandovem a Holyní, který bude mít dvě zastávky. Výstavba potrvá zhruba 300 dní.

Reklama

Poklepáním na základní kámen byla zahájena stavba nové tramvajové trati vedoucí z Barrandova do Holyně. Jedenáctý červen 202C1, je tak pro Prahu opravdu výjimečným dnem.

"Který se stává bohužel jednou za dvacet let. Říkám bohužel, protože bychom samozřejmě chtěli stavět více tramvajových tratí. A naposledy se začala plnohodnotná tramvajová trať stavět 15. srpna 2001. To byla tramvajová trať Hlubočepy-Barrandov. Nyní navazujeme další částí Barrandov-Holyně," konstatoval Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Praha.

Tento úsek bude dlouhý necelý kilometr a vzniknou na něm dvě zastávky - Kaskády a Holyně. Právě obyvatelům Holyně, která patří pod Městskou část Praha - Slivenec, nové spojení usnadní cestování.

"Když se začala v roce 2001 stavět ta první etapa z Hlubočep na Barrandov, tak jsme doufali, že za rok, za dva po tom, co to bylo dokončeno v roce 2003, to povede až k nám, ale trvalo to bohužel dalších osmnáct let. Takže jsem ráda, že se konečně podařilo vyřešit ty majetko-právní věci. Že se konečně dořešily všechny soudní spory a že se začalo stavět," připomněla Jana Plamínková, starostka MČ Praha-Slivenec.

Budování trati by mělo trvat zhruba deset měsíců. Právě další rozvoj tramvajové dopravy je pro vedení hlavního města více než důležitý. To kvůli rychlosti, pohodlí pro cestující i bezemisnímu provozu.

"Je hrozně důležité, že vlastně s výstavbou nové čtvrti a s novým bydlením pro tisíce občanů, zároveň vzniká infrastruktura pro městskou hromadnou dopravu. A my budeme moci vlastně přesunout z dieselových autobusů městskou hromadnou dopravu zde, do ekologických elektrických tramvají," zdůraznil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Praha.

Tramvajová trať by posléze měla být dále prodloužena až do Slivence, kde bude konečná zastávka.

"Ten rozvoj dál je hlavně důležitý proto, že u té konečné se počítá s vybudováním parkoviště P+R, takže spousta lidí, kteří nyní zajíždějí s auty na barrandovské sídliště, tak to potom bude mít usnadněno a bude moci parkovat u té konečné tramvaje," upozornila Jana Plamínková, starostka MČ Praha-Slivenec.

Trať, která by vedla až do Slivence, je nyní ve fázi projektové přípravy, a podle náměstka Adama Scheinherra by se mohla začít budovat nejpozději za dva roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu