• Načítám...
>

Cyklisté by neměli zapomínat na přilby

  • 14. června 2021,
  • 14:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Cyklisté jsou v silničním provozu velice zranitelnou skupinou, proto by neměli zapomínat na přilbu. V loňském roce zemřelo při nehodách 40 cyklistů. 29 z nich nemělo přilbu. Statistiky ukazují i to, že nejohroženější skupinou cyklistů jsou senioři.

Reklama

Jsou lhostejní ke svému zdraví, pohodlní nebo si řeknou: mně se to stát nemůže. Stále velké procento cyklistů nedbá doporučení a vyráží na kolo bez přilby. Policejní statistiky přitom mluví jasně.

"Ze statistických údajů, z dlouhodobého hlediska vyplívá, že přes sedmdesát procent usmrcených cyklistů nemělo na hlavě přilbu a z různých odborných studií vyplívá, že téměř čtyřicet procent takto usmrcených cyklistů by si mohlo zachránit život, pakliže by tu přilbu na hlavě mělo," konstatoval Jiří Zlý, ředitel dopravní policie ČR.

Pokud tak nasednete na kolo, ale třeba i koloběžku, neměli byste na přilbu zapomínat a brát si ji automaticky.

"Protože ta skutečně může uchránit. Každý by si měl uvědomit, že pokud se vybourám v rychlosti dvacet pět kilometrů v hodině, tak to znamená to samé, jako bych po hlavě skočil ze dvou metrů," uvedl Lukáš Hutta, výkonný manažer Asociace Záchranný kruh.

Podle policistů jejich nehody často končí těžkými zraněnými nebo dokonce smrtí. Při výběru přilby bychom pak měli dbát na její homologaci, kvalitní materiál, pevný kšilt a správně by měla mít i nastavitelnou velikost.

"V první řadě bychom měli tedy zkontrolovat, že máme řemínky narovnány, nejsou nikde vlastně překrouceny. Ve chvíli, kdy přilbu nasazujeme na hlavu, seštelujeme aby nepadala nám moc do obličeje. Současně aby jsme ji vlastně neměli takto moc dozadu. Pomůckou může být, že vezmeme dva prsty a vlastně nad kořen nosu nám ukáže, jak ta přilba správně sedí. Pokud máme upínací mechanizmus, tak si přilbu dotáhnu. Ve chvíli kdybychom se předklonili a hlavou zatřásli, tak by nám přilba neměla spadnout," popsala Markéta Novotná, metodik týmu silniční bezpečnosti.

Pak bychom měli správně seřídit řemínky na přilbě.

"Kdy řemínek musí být před uchem, za uchem. Setkat by se nám měl pod ušním boltcem. Stejně tak na druhé straně. A když budu přilbu zapínat pod bradou, tak vlastně toto je chyba, kterou dělá většina českých cyklistů. Ve chvíli, kdybychom takto s přilbou spadli. Narazili vlastně  kšiltem o tu pevnou překážku, přilba nám padá, sklouzne přes bradu a chránit nám tu hlavu nebude. Tudíž ten dopínací mechanismus bychom opět měli dotáhnout tak, abychom dali pod bradu, a ty řemínky, dva prsty," doplnila Markéta Novotná, metodik týmu silniční bezpečnosti.

Kromě přilby bychom neměli zapomínat ani na povinnou výbavu kola a třeba i reflexní prvky na oblečení, které naší bezpečnost rázem zvýší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu