• Načítám...
>

V Karlíně soutěžili roboti

  • 12. června 2021,
  • 18:42,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Národní finále světové robotické soutěže se konalo v DDM hl. m. Prahy. Soutěž probíhala v několika kategoriích a vítězné týmy postoupily do světového finále v Řecku. To se uskuteční online formou.

Reklama

Dům dětí a mládeže v Karlíně hostil o víkendu Českou ligu robotiky. Jednalo se o národní finále světové robotické soutěže. 

"To je soutěž, která probíhá po celém světě. Má jednotlivá postupová kola. V našem případě jsme měli regionální kola, která bohužel ještě musela proběhnout online. Teď se nám podařilo, díky uvolnění opatření, provést to národní kolo v prezenční formě. Ale bohužel ti, co postoupili do Řecka, tak do něj postoupili bohužel taky jenom online, takže nikam nepoletí. Ale budou soutěžit na tom dá se říci evropském kole, kterým to ale letos končí, protože světové finále, které se jindy pořádá většinou ve Spojených státech, tak letos nebude," upozornil Luděk Bezděk, ředitel DDM hl. města Prahy.

Soutěž probíhala v několika kategoriích. Jednou z nich je Robot game.

"Kdy ty děti musí za dvě půl minuty splnit asi patnáct nebo šestnáct úkolů. A různý stupeň splnění těch úkolů se jim boduje. Takže nejvyšší možný zisk je šest set bodů. V našem případě ten nejlepší tým dosáhl, tuším, na čtyři sta padesát bodů," popsal Luděk Bezděk, ředitel DDM hl. města Prahy.

Hodnotil se ale také například i vzhled robota či jeho funkčnost. Akce se konala za podpory pražského magistrátu. Ten již delší dobu dodává pražským základním školám vybavení pro výuku robotiky.

"Já si myslím, že taková výuka je naprosto klíčová, a že tady teď hodně chybí. Proto se snažíme také na pražských školách podporovat různá centra interaktivní výuky tak, aby se děti seznamovaly jako s mechanickými a technickými dovednostmi," konstatovala Mariana Čapková, předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

Robotiku se mohou děti učit také v Domech dětí a mládeže, jako třeba v tom Karlínském. Tady je tomuto oboru věnovaný kroužek, který je určený dětem od 10 do 16 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu