• Načítám...
>

Labutí jezero neodmyslitelně patří k Národnímu divadlu

  • 14. června 2021,
  • 17:13,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Balet Národního divadla je prvním velkým souborem, mimo německé prostředí, který získal povolení inscenovat Labutí jezero v choreografii Johna Cranka. A to navíc v originální kostýmní a scénické výpravě.

Reklama

Ladné pohyby a klasická hudba od Čajkovského. To je balet Labutí jezero. Ten patří již dlouhé roky do repertoáru Národního divadla. Současná verze je třináctou inscenací tohoto titulu.

"Všichni znají Labutí jezero. Děti i dospělí. Věřím, že začít znovu s představením baletu Labutí jezero je monstrózní, velkolepé. Jedná se o náročné, klasické baletní představení s nádhernou hudbou od Čajkovského. Je to právě v této verzi, protože to je naše dvanáctá nebo třináctá verze v České republice ve Státní opeře," konstatoval Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND.

Balet Národního divadla je prvním velkým souborem, mimo německé prostředí, který získal povolení inscenovat titul v choreografii Johna Cranka, navíc v originální kostýmní a scénické výpravě.

"Představujeme Cranko verzi, verzi příběhu o princi Siegfriedovi. Jde o jinou produkci, než obyčejně znáte. Samozřejmě se vychází z klasického pojetí. Jde o klasické, standardní bílé představení, které je velmi tradiční. Ale nejdůležitější část představení je o princi Siegfriedovi," vysvětlil Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND.

Představení je založeno na emocích, a přestože choreografie k této produkci vznikla v 60. letech minulého století, podle slov současného uměleckého ředitele baletu Národního divadla, nikdy nezestárne.

"Je založeno na emocích. Přestože choreografie k této produkci vznikla v létech 1963 až 1965 musím říci, že nikdy nezestárla. V Crankově verzi dokáží tanečníci emoce vyjádřit i dnes. Takže my, v podstatě vyprávíme příběh. Není to tanec sám o sobě. Představení vypráví příběh. Tanečníci musí být schopni svými emocemi vyjádřit o čem příběh je. Myslím, že pro diváky je taková forma hraní důležitá. Vše je totiž velmi realistické a zároveň aktuální," zdůraznil Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND.

Samotná příprava taneční choreografie zabere několik dní práce. Díky několika měsíční přestávce, kvůli pandemii koronaviru, měli tanečníci mnoho času na přípravu.

"Odehrajeme asi kolem sto dvaceti až sto čtyřiceti představení za sezonu. V jednom bloku pak těch představení asi deset, dvanáct i čtrnáct. Děláme to tak proto, abychom mohli dávat pozor na všechny detaily a ujistili se, že představení je dokonale připraveno. Zabere to dva až tři týdny intenzivní a naprosto soustředěné práce. Během koronavirové pandemie jsme měli hodně času a jsme tak velmi dobře připraveni," uzavřel Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND.

Tříhodinové představení Labutího jezera, v choreografii Johna Cranka, mělo v Národním divadle premiéru 28. března 2019.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu