• Načítám...
>

V Domově Sulická se klienti učí šetrnosti k přírodě

  • 16. června 2021,
  • 14:22,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

S novým, ekologicko-výchovným projektem, se seznamují klienti Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická v Praze 4. Jeho součástí je správné třídění odpadu, pěstování zeleniny, kompostování či vlastní výroba ekologických prostředků pro domácnost.

Reklama

Chovat se šetrně k přírodě a k životnímu prostředí vůbec, se snaží i v Domově pro zdravotně postižené osoby Sulická v Praze 4. Nedávno tam totiž zdejší personál začal aplikovat nový systém třídění odpadů. A nejen to. Vzhledem k charakteru zařízení, kde jsou i mentálně postižení, bylo třeba způsob komunikace mezi zdejšími klienty a životním prostředím propracovat. 

"Systém připravujeme zhruba dva roky, protože všechno je u nás určitý proces. Nejenom, že třídíme odpad, ale také kompostujeme, šetříme energii, protože jsme nakoupili levnější svítidla, která nespotřebují tolik energie. Snažíme se zbytečně nejezdit, snažíme se neošetřovat chemií trávníky a květiny. Je to prostě mnoho věcí, které děláme v tom směru, abychom byli šetrní k přírodě," popsala Lenka Kohoutová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická.

Logicky bylo nutné vymyslet alternativní způsob komunikace, která pomůže klientům domova systém a jednotlivé ekologické procesy pochopit, a zároveň je postupně do konkrétních činností zapojit. Za tímto účelem zde proběhly i různé workshopy.

"Jeden workshop byl workshop kompostování, kde se vedoucí pracovníci učili, jak se vlastně správně kompostuje. A dále pak budou edukovat jak zaměstnance, tak klienty," konkretizovala Jana Boumová, vedoucí technickohospodářského úseku.

Snahu místního personálu i klientů ocenil také radní magistrátu, jenž má životní prostředí v gesci.

"Jsem z toho nadšený. Je tady, mají tady vlastní kompostér. Třídí všechny věci podle obrázků, protože samozřejmě ne všichni, v rámci té alternativní komunikace, třeba rozumí některým věcem. Takže to trvá hrozně dlouho, než se to ten klient naučí. Ale na druhou stranu to znamená, že když se to mohou načit zde tito klienti, tak to přeci můžeme dělat úplně všichni," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"My chceme, abychom byli součástí společnosti. Jsme součástí společnosti. A součástí společnosti můžeme být jenom tak, že se budeme jako ostatní společnost chovat. Čili jsme i šetrní k přírodě," dodala Lenka Kohoutová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická.

Třídění odpadu má vliv nejen na ekologickou stránku, ale taky na tu ekonomickou. Svoz je pak totiž o poznání levnější.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu