• Načítám...
>

Muchova Slovanská epopej míří do Krumlova

  • 18. června 2021,
  • 10:07,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Zastupitelé hlavního města potvrdili definitivní přesun Slovanské epopeje Alfonse Muchy do Moravského Krumlova. Tam bude mít, podle starosty města, doslova luxusní podmínky. V Krumlově bude Slovanská epopej umístěna pět let, pak by se měla vrátit zpátky do metropole.

Reklama

Dvacet velkoformátových obrazů Alfonse Muchy nazvaných Slovanská epopej definitivně, na pět let, míří do Moravského Krumlova. Na svém jednání to schválilo zastupitelstvo napříč politickým spektrem. A hned potom, bylo podepsáno memorandum, mezi Galerií hlavního města Prahy a Moravským Krumlovem.

"Pro samotnou epopej je důležité, že bude viset, někde. Protože už je dlouho srolována v depozitáři a myslím si, že hodnota toho díla je ve chvíli kdy je vystavena a ne, kdy je v depozitáři. Zároveň si myslíme, že to vystavení v Moravském Krumlově pomůže tamnějšímu regionu, což si myslím, že je vlastně taková hezká pomoc ze strany Prahy Moravě," zdůraznila Hana Třeštíková, radní hl. města Praha.

Moravskokrumlovský zámek, kam bude Slovanská epopej umístěna, prošel velkou rekonstrukcí. Podle starosty Krumlova budou mít obrazy Alfonse Muchy doslova luxusní podmínky.

"Stálá teplota, stálá vlhkost, luxusní osvětlení. Do výstavních prostor Krumlovského zámku je nainvestováno osmapadesát miliónů korun. Takže epopej bude v Krumlově jako v bavlnce," popsal Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova.

Dohoda je už i o tom, co se stane za pět let, až se vrátí Slovanská epopej zpátky do hlavního města.

"Po pěti letech by Slovanská epopej zakotvila, opět tedy dočasně, v Paláci Savarin na Václavském náměstí, kde jsme dostali velice zajímavou nabídku na vystavení od developerské společnosti. Tam by byla na dobu dvaceti pěti let," dodala Hana Třeštíková, radní hl. města Praha.

A během této doby by se měl postavit výstavní reprezentativní prostor pro Slovanskou epopej v centru hlavního města. Ten by měl nejspíš vzniknout na Těšnově.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu