• Načítám...
>

Mýto se v Praze, podle koalice, platit nebude

  • 18. června 2021,
  • 13:32,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Občanští demokraté obviňují pražskou koalici z toho, že se chystá vybírat mýto za vjezd do centra hlavního města. To ale koaliční zástupci odmítají a tvrdí, že to určitě nebude dříve než za deset let.

Reklama

Bude v Praze mýto za vjezd do centra či nebude? Opoziční zastupitelé z ODS tvrdí, že se na to koaliční strany připravují.

"Zavedení mýtného systému v Praze si tato koalice, v čele panem primátorem Hřibem, odsouhlasila ve dvou klíčových, strategických dokumentech. Jeden je udržitelný plán mobility, a druhý je klimatický plán do roku 2030, který má stát právě 230 miliard korun. A jeden z hlavních pilířů financování, by měl vlastně být výběr z mýtného," konstatovala Alexandra Udženija, zastupitelka hl. města Praha. 

Občanští demokraté také tvrdí, že se jim do ruky dostala studie, která se mýta týká. A ve které se píše, že by jeden vjezd do centra města mohl vyjít až na 120 korun.

"Teď jsme přišli na to, že by se to mělo týkat toho širšího centra. Nějakých deset kilometrů čtverečních. A hlavně potom, všechna ta doprava, by se přelila hlavně na Vinohrady, na Žižkov a na Ohradu. To znamená žádné snížení počtu aut v centru, protože nejsou dodělané okruhy. Ale naopak přesunutí aut někam jinam," zdůraznila Alexandra Udženija, zastupitelka hl. města Praha.

Podle vedení Prahy, ale není zavádění mýta v hlavním městě na pořadu dne.

"Je to úplně zbytečné strašení ze strany ODS. Město v tuto chvíli nemá vůbec žádnou zákonnou možnost, jakým způsobem by mohlo to mýto zavést. To znamená. V tuto chvíli opravdu není možné to mýto vůbec zavádět s jakýmkoliv ceníkem," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. města Praha.

"Ten projekt se začal připravovat někdy v roce 2007-8, za pana primátora Béma. Jediné, co jsme udělali, tak jsme aktualizovali tu studii, která byla tenkrát, abychom věděli, jaké jsou současné technologie, jaká je současná legislativa," upozornil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Praha.

Podle náměstka Adam Scheinherra, by se tak mýto v hlavním městě mohlo vybírat nejdříve za 10 let. Protože právě placení mýta v centru je jedna z podmínek pro dostavbu městského okruhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu