• Načítám...
>

Podolská vodárna opět spustila provoz

  • 19. června 2021,
  • 9:19,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražané opět pijí vodu ze „své“ Vltavy. Do veřejné vodovodní sítě totiž začala dodávat pitnou vodu Podolská vodárna. A to poprvé od roku 2002, kdy její provoz ukončily ničivé povodně. Od té doby sloužila pouze jako záložní zdroj.

Reklama

Poprvé od roku 2002, začala do veřejné vodovodní sítě, dodávat pitnou vodu Podolská vodárna. Ta celých 19 let sloužila pouze jako záložní zdroj.

"Pro nás, jako provozovatele, to znamená výrazné zvýšení bezpečnosti dodávek vody, protože Podolská vodárna bude připravena nahradit, v případě výpadku, část dodávky vody z Káraného nebo ze Želivky," upozornil Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

"Mám z toho velkou radost. Myslím, že to je dobrá zpráva pro Pražany. A každoročně investujeme do pražské, jak vodovodní tak kanalizační sítě, přibližně dvě a půl miliardy korun na její rekonstrukci a budeme v tom určitě i nadále pokračovat," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Bez finanční dotace se neobešla také nezbytně nutná, téměř 3 roky trvající rekonstrukce, která předcházela spuštění provozu Podolské vodárny.

"Úpravna prošla poměrně velkou rekonstrukcí. Ta rekonstrukce zahrnovala rekonstrukci čerpací stanice, čiřičů. Ale ta největší část rekonstrukce a nejviditelnější, se odehrála právě zde, ve filtrační hale. Kde bylo doplněna, k té stávají pískové filtraci, filtrace s granulovaným aktivním uhlím, která nám umožní splnit ty nejpřísnější limity pesticidních látek," popsal Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Do vodovodní sítě může Podolská vodárna dodávat až 1200 litrů za sekundu. Při běžném provozu ale bude tento výkon snížen zhruba na jednu třetinu.

"Technicky jsme schopni, a vlastně kontinuálně budeme zásobovat do sítě, čtyři sta vteřinových litrů. Ta technologie je postavena tak, že musí dodávat kontinuálně, protože to granulované uhlí musí být pořád vlastně pod vodou," dodal Pavel Válek, předseda představenstva PVS.

Rozvoj Podolské vodárny zdaleka nekončí. V přípravné fázi je doplnění stávající technologické linky o nové technologické stupně, které zajistí úpravu vody v očekávaném množství a v souladu se stávajícími i očekávanými legislativními požadavky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu