• Načítám...
>

Praha chce omezení pro elektrokoloběžky

  • 21. června 2021,
  • 16:22,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město chce novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta by se měla týkat především elektrokoloběžek. Praha chce regulovat jejich rychlost nebo chce také, aby jednotlivé koloběžky měly svoji registrační značku.

Reklama

Hlavní město chce využít své zákonodárné iniciativy a chystá předložení novely zákona, která omezí sdílené elektrokoloběžky. Zaměří se především na jejich rychlost. Iniciátory jsou náměstek primátora Adam Scheinherr a opoziční zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

"My chceme hlavně, abychom měli možnost vlastně legislativou nějak omezovat třeba jízdu elektrokoloběžek. To je to, za nás to zásadní. Aby vlastně ten uživatel měl i nějaké, třeba pojištění odpovědnosti. Aby ty koloběžky byly samostatně identifikovatelné," vysvětlil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Praha.

Zároveň chce Praha snížit rychlost kol a elektrokoloběžek na chodnících a pěších zónách, kde mohou jezdit pod stávající limit 20 kilometrů za hodinu.

"Vidíte na ulicích dnes, jak se prostě rozvíjí ta sdílená ekonomika, jak si prostě děti mohou bez ničeho prostě půjčit sdílenou koloběžku a uhánět s ní rychlostí pětadvacet kilometrů v hodině. Tak prostě každý dnes už chápeme, jak se to rozrostlo po celé Praze, že prostě ta koloběžka je zbraň. Nám jde skutečně o to, aby ten provoz dostal nějaká pravidla. Aby se nestalo to, že ty různí uživatelé těch koloběžek, prostě ohrozí kohokoli s nějakým handicapem, se zdravotním postižením. Děti, seniory, prostě kohokoli normálního, prostě na chodníku, kde nemají skutečně co dělat," konstatoval Tomáš Portlík, zastupitel hl. města Praha.

Pražským zastupitelům se nelíbí třeba ani to, že tyto koloběžky, mohou být zaparkovány takřka kdekoliv. Rada hlavního města dostala také od zastupitelů úkol, zajistit, aby městští strážníci častěji kontrolovali a vymáhali stávající pravidla.

"Vyzývám městskou policii, kterou má přímo město pod sebou ke spolupráci i s Policií České repubiky, aby se kontrolovala ta rychlost na těch chodnících, kde ty dodatkové tabule k tomu, že se může jezdit prostě jsou. Nebo případně aby se to hlídalo tam, kde jezdit nemají a jezdí," zdůraznil Tomáš Portlík, zastupitel hl. města Praha.

Pokud by pak prošla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, mohl by elektrokoloběžky čekat podobný osud jako vozítka Segway, která byla regulována do té míry, že se v centru města dnes prakticky neobjevují.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu