• Načítám...
>

V Kongresovém centru je výstava o jeho historii

  • 23. června 2021,
  • 15:33,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Kongresové centrum Praha, dříve známé jako Palác kultury, letos slaví 40. výročí. Jeho příběh, který odráží moderní dějiny naší země, shrnuje výstava nazvaná „Od Pakulu ke Kongresáku“. Veřejnost si ji může zdarma prohlédnout přímo v budově Kongresového centra až do 12. září.

Reklama

Zasedaly tady NATO i EU. Vystoupil zde Gorbačov, Obama, ale také Elton John
a Bob Dylan. Generace dospívajících se zde učily valčík a milión diváků tu tleskalo hraběti Drákulovi. Dokonce i astronomové tady vyloučili Pluto z planet sluneční soustavy. Touto budovou zkrátka prošly naše dějiny. Ano, řeč je o rozsáhlé neofunkcionalistické budově Kongresového centra v pražských Nuslích. Právě v těchto dnech slaví známý palác 40. výročí. K této příležitosti vznikla výstava, která shrnuje jeho příběh. Nese název „Od Pakulu ke Kongresáku" a jejími autory jsou bratři Cabanové. Kromě nich přišli na vernisáž i další významné osobnosti.

"Já myslím, že by návštěníkům měla přinést to, že tato budova je vlastně strašně zajímavá, a že jsme na ni posledních patnáct, dvacet let trošku zapomněli, protože se tady přece jen děly především kongresy, což nebyla věc moc veřejná, a že je to škoda. Protože on skýtá vlastně i spoustu kulturních prostor, kde by se kultura dala dělat. Takže by bylo fajn, kdyby do budoucna se to stalo, že by ta kultura se sem vrátila," konstatovali Šimon a Michal Cabanové, autoři výstavy.

Současné vedení se podle nich snaží kulturu do paláce navrátit, aby zde neprobíhaly pouze politické kongresy.  

"Já bych mu do dalších čtyřiceti let přála spoustu těch úžasných a krásných inspirativních a jedinečných akcí, které se tady v té historii, už čtyřicetileté, konaly. Aby měla taky tak plnou čtyřicetiletou budoucnost," popřála Lenka Žlebková, ředitelka Kongresového centra Praha.

V Kongresovém centru je velké množství sálů, které jsou i na dnešní dobu velmi dobře vybaveny. Přání, aby Kongresové centrum znovu ožilo, zaznělo také od těch, kteří zde leccos pamatují a kultura je jejich chléb.

"Já bych popřál Kongresovému cetru zase tu velkou éru krásných muzikálů. Aby se chodili lidi, a aby se tady mohli setkávat na tak hezkých představeních, jako jsem tady zažil já," popřál Pavel Vítek, zpěvák.

"Já bych přál plné hlediště ať už na kulturních akcích, tak na kongresech a dalších akcích, které se tady dají konat, protože ten dům si zaslouží určitě aby byl zase plný," zdůraznil Janis Sidovský, producent.

Expozice je umístěna do prostorného foyer ve druhém patře Kongresového centra, které nabízí nádherný výhled na Prahu. Koncipována je jako mozaika panelů, které evokují styl „nástěnek“ typických pro osmdesátá léta.  Výstavu přišli podpořit, a Kongresovému centru popřát, také pražský primátor a starostka MČ Praha 4.

"Já si velice cením toho, že je Kongresové centrum na mé městské části, řeknu v uvozovkách "v mé". Jsem nesmírně ráda a přeji mu jenom všechno dobré," konstatovala Irena Michalcová, starostka MČ Praha 4.

"Ta výstava je určitě důležitá k tomu, abychom si připomněli tu velice pestrou minulost, která je spojena  i s tím minulým režimem. Ale přece jenom i já jsem tady byl nejenom na těch lékařských kongresech, ale také i za nějakou kulturou a pevně doufám, že toho bude více," dodal Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

A bude. V plánu je již letní divadelní scéna na Severní terase Kongresového centra. Začíná 14. července. Samotná výstava je tu pak pro vás každý den od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu