• Načítám...
>

Praha uvolní na pomoc Moravě dva milióny

  • 28. června 2021,
  • 16:25,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Dva milióny korun, uvolní hlavní město ze svého rozpočtu, pro osm oblastí zasažených ničivým tornádem. Jedná se o nejvyšší možnou částku, kterou může Praha poskytnout, aniž by o tom muselo hlasovat zastupitelstvo. Pomoc schválili pražští radní na svém mimořádném jednání.

Reklama

Dva milióny korun, uvolní hlavní město ze svého rozpočtu, pro osm oblastí zasažených ničivým tornádem. Jedná se o nejvyšší možnou částku, kterou může Praha poskytnout, aniž by o tom muselo hlasovat zastupitelstvo. Pomoc schválili pražští radní na svém mimořádném jednání. 

"Já pevně doufám, že ty peníze pomůžou na těch místech s likvidací a s řešením následků těch škod. Protože pochopitelně ty dopady, ty dopady, které vidíme všichni v televizi a v médiích. Jak na ten majetek, tak i na osudy jednotlivých lidí i na životy a zdraví některých z nich, kterým pochopitelně to v tuto chvíli nepomůže, ale snažíme se udělat co je možné," zdůraznil Zdeněk Hřib, primátor hl. města Praha.

Hlavní město neposkytlo ale pouze finanční prostředky. Již ve čtvrtek v noci na Moravu odjeli pomáhat odklízet následky této přírodní katastrofy pražští hasiči. Spolu s nimi také záchranáři se záchranářským kamionem Golem.

"Ukazuje se, jak je důležité mít pro takového případy taková zařízení k dispozici. A odjeli i zástupci městské policie s psovody. My jsme ještě v noci dali dohromady kamion s pitnou vodou, aby balená voda přišla v pátek ráno na místo, kde bylo potřeba," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Golem by měl na Moravě zůstat až do pátku 2. července. Pomoci zde má především k ošetření dobrovolníků a příslušníků IZS. K těm se přidávají i další jednotky pražských dobrovolných hasičů.

"Máme udělaný harmongram, že po třech dnech vždy pojedou tři jednotky tak, aby za Prahu společně tam bylo maximálně padesát osob, které budou pomáhat v tom Jihomoravském kraji. Tedy v této části postižené je vyhlášen stav nebezpečí na třicet dnů. A takže počítáme, že se nám tam asi ty jednotky vystřídají," popsal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

Hlavní město je zároveň připraveno v případě potřeby poskytnout další finanční i materiální pomoc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu