• Načítám...
>

Online hra GoViral! má zabránit šíření dezinformací

  • 2. července 2021,
  • 9:30,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Jak se ve společnosti šíří dezinformace spojené s pandemií koronaviru, má lidem vysvětlit nová online hra s názvem GoViral! Hru vyvinula prestižní Cambridgeská univerzita, pod záštitou vlády Velké Británie. V České republice je nyní propagována pod záštitou hlavního města Prahy a ve spolupráci Pražským inovačním institutem.

Reklama

Jakým způsobem se ve společnosti šíří dezinformace spojené s pandemií coronaviru, má vysvětlit nová online hra GoViral!. Jejím cílem je zvýšit odolnost těch, kteří si hru zahrají, vůči dezinformacím tím, že pochopí na čem jsou postaveny. Internetovou hru GoViral! vyvinula prestižní Cambridgeská univerzita, pod záštitou vlády Velké Británie. V České republice je nyní propagována pod záštitou hlavního města Prahy a ve spolupráci Pražským inovačním institutem.

"Já jsem velice rád za to gesto britského velvyslance Nicka Archera, který nám zprostředkoval tu možnost tuto hru využít. Děkuji i Pražskému inovačnímu institutu, který vlastně zajistil překlad a nyní i provoz této hry," poděkoval Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"Nyní, když víme, že hra funguje, chceme, aby ji měli všichni. Našli jsme skvělé české partnery, kteří hru přeložili. Je tak teď v jedenácti jazycích. Ale chceme, aby byla přeložena ještě do mnoha dalších, protože covid je globální pandemie a dezinformace se šíří skrze všechna digitální média," řekl Nick Archer, britský velvyslanec.

Hra je určena především pro dospělé. Podle ředitele Pražského inovačního institutu by ji však mohli zvládnout hrát i teenageři na konci základní školy.

"Příprava trvala několik týdnů. Největší čas zabral samozřejmě překlad do češtiny, který musí být kulturně specifický, protože ten jazyk nelze překládat mechanicky. A to se myslím překladatelům Janě Kneschke a Janu Famfuletovi povedlo," uvedl Bohumil Kartous, ředitel Pražského inovačního institutu.

Praha se komunikaci, v souvislosti s pandemií a zabráněním šíření dezinformací i vysvětlováním hoaxů, věnuje dlouhodobě. Na webových stránkách má pro tyto účely samostatnou sekci: očkování.praha.eu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu