• Načítám...
>

V pražské zoo se letos vylíhli vzácní papoušci

  • 2. července 2021,
  • 16:23,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražská zoologická zahrada zaznamenala další velké, chovatelské úspěchy. Tentokrát se jedná o odchov papoušků. Mezi zajímavé přírůstky tak patří ara hyacintový, tricha orlí nebo nestor kea. Právě dvě mláďata nestora už můžete vidět v Rákosově pavilonu.

Reklama

Hned několik vzácných přírůstků, zaznamenala pražská zoologická zahrada v letošním roce mezi papoušky. Mezi nimi jsou ara hyacintový, tricha orlí nebo nestor kea.

"Trichy orlí odchovává pár zoologických zahrad a pár soukromých chovatelů v Evropě. To je skutečně poměrně raritní papoušek. Nestorové kea, kteří jsou z Nového Zélandu, a kteří vlastě jsou výjimeční svým chováním a vzácní tím, že jsou pronásledováni farmáři, tak v těch chovech už se rozšiřují. Nejsou tak vzácní jako před patnácti lety. Ara hyacintový je v podstatě, dá se říci, skoro nejkrásnější papoušek velký. Ty odchovy v zoologickýc zahradách také nejsou tak běžné," popsal Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků.

V péči o mladé papoušky záleží především na tom, jak moc se o ně chtějí starat jejich rodiče.

"Když se ti rodiče nechtějí starat, nekrmí dobře nebo dobře nezahřívají ta mláďata, tak musíme převzít kompletně tu péči. A ta je u těch ptačích mláďat poměrně náročná. Zejména časově, protože skutečně se jedná, třeba v případě těch papoušků, o krmení každou hodinu a půl až dvě hodiny. V takové osmnáctihodinové periodě. To znamená od šesti od rána do půlnoci," vysvětlil Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků.

A to, že se o mláďata papoušků starali místo jejich rodičů chovatelé, bude mít vliv i na jejich budoucnost.

"Návštěvníci mohou vidět nestory kea, dvě mláďata, která jsou tady přirozeně odchovávána. Ta mláďata tady zůstanou velmi pravděpodobně v té rodinné skupině, abychom ji trošku rozšířili. Mládata aru hyacintového a trichů orlích se v Rákosově pavilonu asi neobjeví, protože by nebylo možné je spojit s těmi rodiči," dodal Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků.

Tato mláďata se tak přesunou do jiné zoologické zahrady.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu