• Načítám...
>

Praha si připomněla bitvu u Zborova

  • 2. července 2021,
  • 14:22,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Na čestném vojenském pohřebišti Olšanských hřbitovů, u Památníku československých legionářů, se uskutečnil pietní akt, při příležitosti 104. výročí Československé střelecké brigády v bitvě u Zborova. Vzpomínkovou akci, které se zúčastnil také pražský primátor, pořádala Československá obec legionářská.

Reklama

Přesně před sto čtyřmi lety se u ukrajinského Zborova střetly, během bojů první světové války, rakousko-uherské jednotky s československými legionáři, v síle jedné brigády. Těm se podařilo prorazit několik linií nepřátelských zákopů a získat značný počet zajatců. U příležitosti této hrdinské bitvy se na čestném vojenském pohřebišti Olšanských hřbitovů, u Památníku československých legionářů, uskutečnil pietní akt. Kromě představitelů Parlamentu ČR a představitelů dalších institucí, na něm nechyběl ani pražský primátor.

"Tehdy, před těmi sto čtyřmi lety 1917, kdy došlo k té vítězné bitvě u Zborova, byl vlastně okamžik, který stál na samotném zrodu naší tehdejší československé armády, a de facto byl významným milníkem i na cestě ke vzniku Československa, jako takového. Proto si musíme připomínat to tehdejší hrdinství vojáků a jejich oběti, které položili právě za tu naději pro vznik republiky," připomněl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Vzpomínkovou akci pořádala Československá obec legionářská. V rámci historie československých legií se bitva u ukrajinského Zborova stala takřka ikonickou.

"Je to tradice, která je naprosto zavazující. A je pravdou, že v době první republiky byla bitva u Zborova Dnem armády. Takže skutečně, tím nejvýznamnějším milníkem vůbec v historii," upozornil Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100.

Právě za Armádu ČR se aktu zúčastnila brigádní generálka Lenka Šmerdová, která připomněla, že hrdinství je třeba připomínat, neboť svoboda a demokracie není samozřejmost.

"Tato bitva u Zborova je pro nás, nejenom pro nás, pro vojáky, ale myslím si i pro všechny občany, příkladem hrdinství, statečnosti, odvahy," zdůraznila Lenka Šmerdová, brigádní generálka AČR.

Bitva u Zborova představovala první významné vystoupení Československých legií na východní frontě. Jejich úspěch byl natolik výrazný, že ruská prozatímní vláda poté zrušila veškerá omezení na formování nových jednotek z českých a slovenských zajatců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu