• Načítám...
>

Muzeum prozradí vše o našich legionářích

  • 8. července 2021,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Muzeum československých legií vzniklo v roce 2018 a najdete tu řadu zajímavých informací a předmětů spojených s legionáři. Například se dozvíte, kde všude naši legionáři působili, jaké používali zbraně a kolik jich vlastně bylo.

Reklama

U příležitosti 100. výročí vzniku samostatného státu, vzniklo v Praze na Novém Městě Muzeum československých legií. Popisuje historii jednotek dobrovolného, zahraničního, vojenského odboje.

"Chceme zde přiblížit právě ty osudy československých legionářů, těch vojáků nebo těch občanů, kteří stáli u zrodu československého státu. Máme to rozděleno do několika  etap. Máme zde takovou tu výstavu základní. Říkáme tomu pracovně "Labyrint", kde jsou osudy těch jednotlivých bojišť na území jednotlivých států. Východní fronta, západní. Pak máme prostřední část. To jsou zase různé artefakty, vyznamenání, zbraně a vše, co je spojeno s životem legionářů. A pak je poslední část, u které stojíme nyní. A to jsou již vlastně výstrojní součásti, abychom si přiblížili, jak vlastně ti naši předci vypadali, v čem chodili a co měli na sobě. Byli to ti vlastenci, kteří se přihlásili do armád spojeneckých, do armád Dohody, aby bojovali za takovou ideu, která byla v té době strašně vzdálená: za vznik samostatného státu. První zárodky byly v Rusku, kde bylo přes sedm set československých krajanů, kteří tam pracovali, žili tam, vstoupili do carské armády," popsal Milan Mojžíš, řídící a ekonomický tajemník ČsOL.

Ve stejné době jako v Rusku, vznikla česká jednotka i ve Francii. Do československých legií se nakonec zapojilo více než sto tisíc Čechů. Detailně prohlédnout si můžete třeba uniformu Francouzské cizinecké legie z počátku první světové války, kterou nosili příslušníci Roty Nazdar.

"Vidíte červené kalhoty, modrý kabát. Vlastně je to takový pozůstatek toho dávného válečnictví, kdy vlastně byly ty barvy výrazné, a v tom terénu byla hodně vidět. A nebyla vlastně ještě přizpůsobena tomu modernímu pojetí válečnictví," upozornil Milan Mojžíš, řídící a ekonomický tajemník ČsOL.

Oproti tomu další z uniforem, ta americká, je úplně jiná.

"To už je zase uniforma z konce první světové války. Z let 1917 až 18. To už je vlastně, dá se říci, téměř soudobá uniforma. Je zelená, khaki barvy, má plynovou masku, přilbu," dodal Milan Mojžíš, řídící a ekonomický tajemník ČsOL.

Kromě uniforem v muzeu uvidíte i řadu zbraní, které legionáři nosili. Jde například o bodáky nebo bajonety.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu