• Načítám...
>

Dokončení dálnice u Přerova podpořilo 10 tisíc lidí

  • 9. července 2021,
  • 7:24,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Deset tisíc podpisů má petice na podporu dostavby dálnice D1 v úseku Přerov - Říkovice. Petici předali její iniciátoři předsedovi poslanecké sněmovny. Na dostavbu dálnice se čeká už řadu let, ale brání v tom vlna žalob, za kterou stojí několik aktivistů.

Reklama

Předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě předal předsedovi Poslanecké sněmovny petici na podporu dokončení dálnice D1 v úseku Přerov - Říkovice. Tuto petici podepsalo 10 deset tisíc lidí.

"Celá řada lidí, kteří dopravní infrastrukturu potřebují. Přes Přerov když projíždějí tak tam je samozřejmě obrovský problém stát ve frontách hodinu, půl druhé, a možná někdy i více. Samozřejmě je to velmi nepříjemný pocit pro všechny ty obyvatele, kteří bydlí v okolí. V těch domech bydlí a musí denně poslouchat hluk a čichat prostě smrad z vozidel. A chtěli jsme dát najevo představitelům státu, že je velká skupina lidí, které jde o to, aby dálnice byla vybudována co nejdříve. A já doufám, že tato petice a hlas občanů tomu alespoň částečně napomůže, " uvedl Libor Lukáš, předseda SRDIM.

Dostavbu dálnice v tuto chvíli blokuje řada žalob od aktivistů. Ty argumentují například ochranou živočichů, jako je křeček polní nebo volavka bílá.

"My nemůžeme ovlivnit soudní rozhodnutí, ale ať to v tom mediálním a veřejném prostoru zazní, že jsou to tisíce a tisíce lidí, kteří si přejí dokončit ten poslední úsek. A že se jedná o jedince, kteří se netají tím, že jim nejde o hledání řešení ekologického a vhodného pro ty občany. Ale oni se tím netají, že jsou proti z principu. Vůbec tu silnici nechtějí. A bohužel naše legislativa je takové povahy, že se nedokážeme bránit těmto jasným, obstrukčním podáním," konstatoval Radek Vondráček, předseda PS PČR. 

Komplikací by mohlo být také to, že již v listopadu tohoto roku končí platnost posudku EIA. Ředitel ŘSD ale zůstává optimistický.

"O všechna stavební povolení je v tuto chvíli požádáno. Všechny podklady byly doplněny na ty jednotlivé úřady a věřím, že postupně v těch nejbližších dvou měsících, třech měsících, všechna ta stavební povolení budou vydána. Pak předpokládáme rozklady, které se průměrně řeší tak šest, sedm, osm měsíců. Takže  někdy na jaře by mohlo stavební povolení nabýt právní moci. V té chvíli jsme připraveni stavět," doplnil Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

Pokud by ale stavební povolení nebyla vydána do listopadu, musel by znovu proběhnout posudek EIA a celá stavba by se tak zdržela o další dva až čtyři roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu